Inwoners en bedrijven moeten zaken met hun gemeente digitaal kunnen afhandelen. Dit wordt mogelijk gemaakt door het opzetten van portals, zoals overheid.nl en het Digitaal Ondernemersplein. Daarnaast werken we mee aan de realisatie van gepersonaliseerde voorzieningen zoals MijnOverheid.nl en de Berichtenbox.nl

Whatsapp en gemeentelijke dienstverlening

Sinds 7 december mogen gemeenten voor hun dienstverlening geen gebruik meer maken van de particuliere versie van WhatsApp. Het is nog onduidelijk of gemeenten een licentie kunnen aanvragen voor de API-variant van WhatsApp for Business. Op de vragen die de VNG stelde aan Facebook/Whatsapp is nog geen reactie ontvangen.

VNG Realisatie

Gemeenten maken deel uit van een sterk veranderende samenleving, met de voortgaande digitalisering als een van de belangrijkste ontwikkelingen. Samen met gemeenten werkt VNG Realisatie aan oplossingen om de gemeentelijke uitvoering te verbeteren. Dit vanuit de ambitie om lokale overheden optimaal van dienst te zijn, met zichtbare resultaten voor inwoners/ondernemers en op basis van het meerjarenplan Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering 2020-2024.

Hoe zit het met de dienstverlening en digitalisering van uw gemeente?

Bekijk de lokale cijfers van uw gemeente in een overzichtelijk dashboard op waarstaatjegemeente.nl.

Meest recente discussies op het VNG-forum

Dienstverlening

2817 deelnemers | Laatst bijgewerkt op 8 juli 2020 om 15:39

E Herkenning

eHerkenning

eHerkenning is het authenticatiemiddel om als bedrijf digitaal zaken te doen met de overheid. Dankzij authenticatie met bijvoorbeeld een sms of een combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord, hebben bedrijven niet meer een verzameling van inlogcodes, wachtwoorden of meerdere sets aanmeldgegevens nodig voor afzonderlijke overheidsorganisaties.

MijnOverheid - toolkit

Op MijnOverheid hebben burgers overzichtelijk, veilig en gemakkelijk toegang tot de overheid. MijnOverheid heeft een digitale toolkit ontwikkeld die gemeenten kunnen gebruiken om burgers te informeren over MijnOverheid.

14+ netnummer

Met het 14+netnummer is één telefonische ingang voor gemeenten gerealiseerd. Elke inwoner in Nederland kan met dit nummer gemakkelijk zijn gemeente bellen. Het bestaat uit het cijfer 14 plus het netnummer van de gemeente. Zo belt u de gemeente Olst-Wijhe op 14 0570 en de gemeente Amsterdam op 14 020.

ENSIA

Burgers en bedrijven verwachten van gemeenten dat zij betrouwbaar en zorgvuldig met hun informatie omgaan. Gemeenten waarborgen dit onder meer door te auditen met ENSIA. Dit staat voor Eenduidige Normatiek Single Information Audit en betekent eenmalige informatieverstrekking en eenmalige IT- audit. Het project ENSIA streeft naar een zo effectief en efficiënt mogelijk ingericht  verantwoordingsstelsel voor informatieveiligheid. Gemeenten worden bij de uitvoering van ENSIA ondersteund door het team ENSIA.

Publicaties & Brieven