Nieuws
Goede projecten zijn vaak alleen bekend in de eigen gemeente. De landelijke competitie GemeenteDelers geeft deze schat aan kennis en ervaring de aandacht die het verdient, wat de kans op hergebruik vergroot. De 1e selectie van de Gemeentedelers 2024 is nu bekend. 25 kanshebbers gaan naar ronde 2.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft de beschikkingen voor de specifieke uitkering (SPUK) Informatiepunten Digitale Overheid verzonden naar gemeenten. De gelden staan gepland om op 18 maart door BZK uitgekeerd te worden.
Voor de periode 2021-2027 heeft de rijksoverheid jaarlijks € 150 miljoen vrijgemaakt om de gemeentelijke dienstverlening aan inwoners in een kwetsbare positie te versterken. Via een onderzoek wil de VNG inzicht krijgen waaraan het geld is uitgegeven. U kunt tot en met 6 maart de vragenlijst invullen.
[update] Websites en mobiele apps waarvan de minimale status voor digitale toegankelijkheid op 1 april 2024 verloopt, worden als ontoegankelijk aangemerkt. Dat staat in de brief die in opdracht van BZK naar onder meer gemeenten is gestuurd. Eerder werd in dit bericht per abuis 1 februari als deadline genoemd.
De ingangsdatum van de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv) is verplaatst naar 1 januari 2025. De reden is dat verschillende overheidsorganisaties hebben aangegeven niet op tijd te kunnen voldoen aan alle wettelijke eisen. Ook gemeenten hebben nu meer tijd om zich voor te bereiden.
In de pilot ‘Digitale vertegenwoordiging door bewindvoerders’ is succesvol aangetoond dat gemeenten de bewind registratie van de Rechtspraak kunnen bevragen. Hiermee wordt het voor gemeenten mogelijk om digitale diensten voor bewindvoerders aan te bieden.
De Gemeentelijke Inkoop bij IT Toolbox (GIBIT) is vernieuwd. De GIBIT wordt door gemeenten gebruikt bij het inkopen van ICT-diensten en –producten. De VNG roept gemeenten op de GIBIT te gebruiken om de inkoopvoorwaarden proportioneel toe te passen bij ICT-aanbestedingen.
De VNG deelt de conclusie van de Nationale ombudsman in het rapport ‘DigiD helpt niet mee’. In het rapport stelt de ombudsman dat de digitale toegang voor wettelijk vertegenwoordigers en mensen die namens een naaste digitaal zaken willen doen met de overheid nog steeds niet goed is geregeld.
Het gebruik van Wmo-voorzieningen in de categorie vervoersdiensten wordt nu ook voorspeld aan de hand van het aantal ov-haltes, het aandeel 75-plussers, het aantal weduwen en de afstand tot het ziekenhuis. Het Wmo-voorspelmodel helpt gemeenten bij een datagedreven aanpak van maatschappelijk ondersteuning.
Gemeenten spelen een belangrijke rol bij de aanpak van de crisis op de woningmarkt. Een actueel inzicht in de koopsector helpt hierbij. De VNG heeft daarom nieuwe data toegevoegd aan waarstaatjegemeente.nl. Uit deze data blijkt onder meer dat het aantal kooptransacties in het 3 e kwartaal van 2023 is gestegen...