De Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv) treedt naar verwachting op 1 januari 2025 in werking. Om gemeenten een overzicht te bieden van de verplichtingen en mogelijkheden heeft de VNG een hulpgids opgesteld.

Bekijk de hulpgids Wmebv: e-formulieren en notificeren (pdf, 5,5 MB)

Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv)

Met de Wmebv krijgen inwoners en ondernemers het recht om officiĆ«le berichten elektronisch aan gemeenten en andere overheidsorganisaties te versturen. Het gaat om berichten die bijvoorbeeld gaan over een aanvraag, beschikking, besluit, klacht of zienswijze. Gemeenten hebben verschillende mogelijkheden om aan de wetgeving te voldoen. 

E-formulieren en notificaties

De hulpgids beschrijft waar gemeenten aan moeten voldoen om Wmebv-proof te zijn. Het biedt uitgebreide handvatten voor het inrichten van e-formulieren en notificaties. Daarnaast bevat het praktijkverhalen en inzichten van verschillende gemeenten, samenwerkingsverbanden, leveranciers en consultants.

Ondersteunende bijeenkomsten Wmebv 

Op 19 september, 24 oktober en 21 november houden we Wmebv Share & Sessies waar gemeenten en leveranciers hun prakijken en ervaringen uitwisselen. Ook organiseren we op 26 september een verdiepingsessie Wmebv zorgplicht. De Wmebv zorgplicht is sinds 1 januari 2024 van kracht.

Meer informatie

  • Projectpagina Wmebv: voor verdere ondersteuning met onder andere een stappenplan, checklist, model-aanwijzingsbesluit en verwijzingen naar de UPL-lijst met Wmebv-kenmerk
  • VNG Forum Wmebv