Gesprek

Duidelijke overheidscommunicatie

De overheid is er voor ons allemaal. Maar begrijpt iedereen wat de overheid zegt? Onderzoek laat zien dat de taal van de overheid vaak niet duidelijk genoeg is. Dit project helpt gemeenten om hun communicatie begrijpelijker te maken. Dat zorgt voor betere dienstverlening, grotere tevredenheid en gelijke kansen voor iedereen.

Doel

Het doel van het project is om overheidscommunicatie duidelijker en begrijpelijker te maken. Dit doen we door modelverordeningen en standaardbrieven te herschrijven in begrijpelijke taal en door kennis te delen via workshops en webinars.

Huidige activiteiten

In april 2023 zijn we met een nieuw team gestart aan de volgende fase. We herschrijven vier modelverordeningen in begrijpelijke taal. Dit jaar werken we aan de Modelverordening Naamgeving en Nummering (adressen) en de Model Parkeerverordening; volgend jaar volgen er nog 2. 

Gemeentelijke experts in beleid, wetgeving en communicatie werken samen met ons projectteam in werkgroepen aan een verordening. Deze zomer testen we de teksten bij het publiek. Een klankbordgroep van gemeentelijke experts adviseert over implementatie en het creëren van draagvlak. Daarnaast starten we binnenkort met het herschrijven van modelbrieven uit veelgebruikte gemeentelijke applicaties. 

Handreiking Duidelijke Overheidscommunicatie voor gemeenten

De lessen die we leren bij het herschrijven van verordeningen gaan we bundelen in een handreiking voor duidelijke verordeningen en beleidsregels. Met deze handreiking kunnen gemeenten direct zelf aan de slag met het verduidelijken van hun eigen verordeningen en beleidsregels.

Wetsvoorstel versterken waarborgfunctie Awb

We gaan ook aan de slag met het wetsvoorstel 'versterking waarborgfunctie Algemene wet bestuursrecht'. Deze wetswijziging stimuleert overheden om besluiten begrijpelijker te maken voor burgers en meer rekening te houden met hun perspectief. Samen met Team Recht (VNG) helpen we gemeenten zich hierop voor te bereiden.

Eerdere resultaten

In de eerste fase van het project (2022-2023) hebben we 47 modelteksten ontwikkeld en getest, met medewerking van 54 gemeenten. Deze teksten zijn gepubliceerd op de website van Gebruiker Centraal. Ook hebben we een VNG-forum Begrijpelijke Taal opgericht, dat nu al 1858 leden telt, en is de Handreiking Duidelijke Overheidscommunicatie (pdf, 3,1 MB) meer dan 1000 keer gedownload.

Webinars en workhops

Gedurende het project zijn verschillende webinars en workshops georganiseerd om kennis te delen en gemeenten te ondersteunen:

VNG-forum Begrijpelijke Taal

Op ons VNG-forum Begrijpelijke Taal delen gemeenten hun ervaringen met duidelijke overheidscommunicatie. Het forum telt inmiddels 1858 leden uit meer dan 280 verschillende gemeenten en 45 gemeenschappelijke regelingen en werkorganisaties. Leden kunnen op het forum andere gemeentelijke professionals ontmoeten die al bezig zijn met begrijpelijke taal of hiermee willen beginnen. Daarnaast biedt het forum handige tools en tips, en een agenda met evenementen over begrijpelijke taal. We nodigen alle gemeenten uit om lid te worden en actief deel te nemen aan het gesprek.

Meer informatie

Voor meer informatie, de nieuwste updates, en om de ontwikkelde materialen te bekijken, bezoek de volgende links:

Meedoen?

Doe mee en maak het verschil! We zijn voortdurend op zoek naar gemeenten die ervaring hebben met duidelijke overheidscommunicatie of juist ervaring willen opdoen. Neem dus gerust contact met ons op en word onderdeel van dit belangrijke initiatief.

Contact

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met: