Twente zet in op vitale bodems en samenwerking tussen gemeenten. Samen met regio Twente, Omgevingsdienst Twente en kennisinstelling Saxion onderzoekt Hengelo hoe een gezonde bodem kan bijdragen aan een duurzame leefomgeving. De pilot richt zich niet alleen op het vergroten van bodemkennis, maar ook op het versterken van samenwerking tussen gemeenten.
Van visie naar uitvoering
De vraag naar wat een vitale bodem precies is en hoe deze in de maatschappij van vandaag past, staat centraal in de pilot. Joris Rooiman, projectleider vanuit gemeente Hengelo: 'We willen weten hoe je zorgt dat het groen in steden gezond en toekomstbestendig blijft, ondanks de uitdagingen van klimaatverandering. Een goede bodem maakt leven mogelijk, het houdt water vast en laat het door. Dat voorkomt dat parken snel doodgaan.
Gemeenten hebben steeds minder bodembeleidsmedewerkers, terwijl de behoefte aan die specialistische kennis juist toeneemt. In de pilot wordt daarom met zogenaamde ‘learning communities gewerkt’, waarin chemische en biologische kennis samenkomen. Marianne Kroeze - van Oene is vanuit Hogeschool Saxion betrokken en benadrukt het belang van het pragmatische aspect van de pilot: 'Het gaat erom dat we van een visie naar concrete uitvoering komen. Dat ministeries hier ook mee bezig zijn, laat de urgentie zien.'
Samen sterker de toekomst in
De pilot bevindt zich inmiddels halverwege. De learningcommunity rond bodemgezondheid is bijna afgerond, terwijl de focus op HR-vraagstukken nog moet starten. Joris: 'Gemeenten kunnen van elkaar leren en kennis uitwisselen. Het idee is dat gemeente A kennis bezit die ook waardevol is voor gemeente B.' Een belangrijk doel is het versterken van de samenwerking tussen gemeenten. “Door learning communities brengen we gemeenten dichter bij elkaar,” zegt Marianne. 'Zo kunnen ze dit soort thema’s beter aanvliegen en blijft kennis behouden.' Beiden hopen dat de pilot ervoor zorgt dat gemeenten en de omgevingsdienst elkaar in de toekomst sneller weten te vinden én de waarde van bodemprofessionals.
Uitdagingen en doelen
Een van de grootste uitdagingen ligt in de duurzame betrokkenheid van alle partijen. 'Iedereen vindt het belangrijk, maar die commitment moet ook in daden worden omgezet,' benadrukt Marianne. Ook de borging van kennis voor de toekomst speelt een rol. 'We willen dat iedereen meedoet omdat ze het belang ervan zelf inzien,” voegt Joris toe, want de urgentie om te leren is groot. Gelukkig is de wil om te leren ook groot. Voorafgaand aan de pilot vond er een motivatiecursus plaats over vitale bodems, waaraan een groot deel van de bodemmedewerkers van de gemeenten en de omgevingsdienst hebben deelgenomen “Het doel is dat die kennis verder wordt gebracht en verankerd,' Aan de learningcommunity doen nu 5 gemeenten en de omgevingsdienst mee. Joris en Marianne willen dit verder testen en implementeren bij andere afdelingen die ook werken met bodemvraagstukken én bij de andere 11 gemeenten van Twente. De resultaten worden gedeeld op het platform Onder Twente, om zo nieuwe kennis en werkwijzes verder te brengen binnen Twente. "Zo kunnen we gezamenlijk werken aan een gezonde en veilige leefomgeving", aldus Marianne.
Pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte
'Nieuwe bodemkracht voor Twente' van gemeente Hengelo is een van de 15 pilots die mogelijk gemaakt zijn dankzij een subsidie van het overheidsbrede programma Werk aan Uitvoering (WaU). Bekijk op Pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte de andere initiatieven.