De pilot in Alblasserdam bestaat uit 2 pijlers: het verhogen van de instroom bij zowel de gemeente als bij de maatschappelijk uitvoeringspartners en het verbeteren van werkprocessen binnen het team Maatschappelijke Ontwikkeling in relatie tot ‘Het Brughuis’ en andere maatschappelijke organisaties.

Alblasserdam is een kleine gemeente met 20.000 inwoners en 80 gemeentewerknemers. Sjors Hendriks, teamleider maatschappelijke ontwikkeling* bij gemeente Alblasserdam: 'Ons bestaansrecht is dat we verschil kunnen maken voor onze inwoners. Hoe kunnen we dichter bij onze inwoners staan en hoe kunnen we ervoor zorgen dat we kennis en kunde kunnen blijven verbinden aan Alblasserdam?' Met deze gedachte is 2 jaar geleden ‘Het Brughuis’ ontstaan, waarmee de gemeente haar inwoners één centrale toegang wil bieden op het sociaal domein. De VNG-pilot moet een extra impuls geven aan de verdere ontwikkeling van het Brughuis.

Het Brughuis

Door alle maatschappelijke partners in het sociaal domein, zoals jeugdzorg en consultatiebureaus, onder 1 fysiek dak samen te brengen biedt Alblasserdam 1 centrale toegang voor haar inwoners, bedrijven en organisaties: het Brughuis. Het doel van die centrale toegang is een efficiënte en effectieve dienstverlening, die aansluit bij de behoeften van inwoners en de vraag van organisaties. 

Sjors: 'Of het nu gaat om sportmogelijkheden, (zorg)ondersteuning of hulp bij armoede, het Brughuis biedt directe hulp zonder doorverwijzingen. Dit persoonlijke en menselijke aspect is een belangrijk kenmerk van de pilot.' Daarnaast hoopt Sjors dat de pilot zal bijdragen aan verbetering van de arbeidsmarkt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt makkelijker te verbinden aan de gemeente en maatschappelijke organisaties.

Intensievere samenwerking maatschappelijk partners

De komende jaren staan in het teken van minder bijdragen vanuit het rijk en krapte op de arbeidsmarkt. Voor gemeenten een behoorlijke uitdaging om het voorzieningenniveau met minder geld en wellicht minder mensen op peil te houden. De nauwere samenwerking met de maatschappelijke partners, met kennis en begrip voor belangen en mogelijkheden van allen, heeft naar verwachting ook een positief effect op de functies van een gemeenteambtenaar: meer verbondenheid en betrokkenheid met de functie en het werkveld. Waardoor de functie aantrekkelijker wordt en het verloop minder. 

Dit kan ook betekenen dat bepaalde zaken anders zullen worden georganiseerd, maar wel met als doel om de dienstverlening beter af te stemmen op de behoeften van de inwoners. De grootste uitdaging ligt in de cultuurverandering die nodig is voor deze nieuwe manier van werken. Stanley Ramkhelawan, projectleider van de pilot: 'Dit vraagt om draagvlak van zowel de gemeente als de maatschappelijke partners. Daar zetten we de komende tijd als eerste op in.'

Gemeentebrede opschaling?

Hoewel het Brughuis specifiek is ingestoken op Alblasserdam, is de filosofie erachter ook toepasbaar op grotere gemeenten. Stanley: 'Het is onwaarschijnlijk dat we binnen 1,5 jaar een kant-en-klare formule hebben, maar de pilot kan wel succesfactoren identificeren en inzicht geven in welk type mensen aangenomen moet worden.'

*Het beleidsterrein van MO omvat de Participatiewet, de Wet Maatschappelijke Ontwikkeling, Wet op de jeugdzorg, Onderwijshuisvesting, Bibliotheek, Sportbeleid, Cultuurbeleid, Buurtaanpak en Armoedemoedebeleid tot en met de opvang en integratie van statushouders, nieuwkomers en Oekrainers.


Pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte

'Pilot Verbetering instroom en efficiënte processen arbeidsmarkt Drechtsteden' van gemeente Alblasserdam is een van de 15 pilots die mogelijk gemaakt zijn dankzij een subsidie van het overheidsbrede programma Werk aan Uitvoering (WaU). Bekijk op Pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte de andere initiatieven.