Gemeente Oss zet in op versterking van inwonersparticipatie en vergroting van het werkplezier onder medewerkers door middel van een online leerplatform op basis van gamification.

De medewerkers van gemeente Oss kunnen zichzelf binnenkort verrijken op het gebied van participatie, zowel in hun samenwerking met de overheid als in de interactie met inwoners. Het betreft een pilot en Henno van Horsen is projectleider van deze pilot. Henno: 'We hebben een online leerplatform ontwikkeld dat medewerkers op een leuke en motiverende manier uitnodigt om zich te verdiepen in participatie. Het platform heeft als doel om de participatiekwaliteit te verhogen door medewerkers te trainen in het betrekken van inwoners, zodat deze zich in hun ideeën en initiatieven beter ondersteund voelen.' Oss streeft ernaar 80% van de medewerkers te bereiken, waarvan 15% een actieve ‘speler’ wordt. Het gamification-aspect van het platform triggert de medewerkers uit te groeien tot ‘participatie-helden’ die andere collega’s inspireren.

Nieuwe kijk op participatie

Het idee voor deze pilot is een uitwerking van het coalitieakkoord van de gemeente Oss, waarin participatie hoog op de agenda staat. De gemeente wil actief ruimte bieden voor ideeën en initiatieven vanuit de samenleving. Ook vraagt de nieuwe omgevingswet om een andere benadering van participatie, waarin medewerkers inwoners beter kunnen begeleiden en zich flexibeler kunnen opstellen. Daarom ontwikkelde Oss een nieuwe visie op participatie waarin vakmanschap een belangrijke pijler is: medewerkers moeten worden ondersteund in hun groei naar professioneel leiderschap op dit gebied. De verwachting is dat medewerkers, door hun nieuwe kennis en vaardigheden, inwoners zo beter kunnen ondersteunen in het realiseren van hun initiatieven. Zo wordt participatie verbeterd.

Startschot: de eerste casussen zijn beschikbaar

Het leerplatform is speciaal voor Oss ontwikkeld en er zullen in totaal 5 casussen zijn die medewerkers kunnen spelen. Zo leren zij spelenderwijs omgaan met verschillende participatievraagstukken. De eerste casus is nu beschikbaar en betreft de realisatie van een speeltuin. Hoe pakt de medewerker dit aan? En hoe verhoud je je tot zo’n initiatief? En tot de inwoner? Een andere casus gaat over een opvangplek van daklozen in een woonwijk, en weer een andere casus daagt medewerkers uit in hun aanpak bij de energietransitie. Henno: 'De scenario’s bieden medewerkers een veilige en stimulerende omgeving om hun houding en vaardigheden op het gebied van participatie te oefenen en te verbeteren.'

Draagvlak, flexibiliteit en opschaling

Een belangrijke uitdaging voor de pilot is het creëren van draagvlak onder medewerkers. Goede participatie vraagt niet alleen om kennis en vaardigheden, maar ook om lef en een flexibele houding. Het leerplatform biedt daarom kaders en handvatten, maar laat voldoende ruimte voor een persoonlijke invulling. Zo wordt participatie niet een checklist, maar een authentieke samenwerking tussen gemeente en inwoners. Henno: “We geloven ook echt in de potentie en kracht van het platform, ook voor andere gemeenten. Maar er is wel maatwerk nodig. De casussen zijn nu ontwikkeld op basis van de visie van gemeente Oss. Maar elk participatievraagstuk is anders en vraagt om een lokale aanpak.” Gelukkig is het platform aanpasbaar, zodat andere gemeenten ook van dit model kunnen profiteren met hun eigen casussen. Daarmee verhogen we overal de kwaliteit van participatie!


Pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte  

'We maken ambtenaren weer helden’ van gemeente Oss is een van de 15 pilots die mogelijk gemaakt zijn dankzij een subsidie van het overheidsbrede programma Werk aan Uitvoering (WaU). Bekijk op Pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte de andere initiatieven. Voor vragen of meer informatie over deze of een andere pilot kunt u contact opnemen met pilotsuitvoeringskracht@vng.nl.