Vraag gemeenten waar het in de uitvoering het meeste pijn doet en het antwoord is luid en duidelijk: 'Wij komen mensen tekort'. Met het 3-jarige programma Arbeidsmarktkrapte wil de VNG oplossingen vinden voor de effecten van arbeidsmarktkrapte bij gemeenten. We werken aan het versterken van de aantrekkingskracht van de gemeentelijke sector als werkgever en het bevorderen van de effectieve inzet van personele capaciteit door innovatie.
Nieuws
Programma Arbeidsmarktkrapte
Om gemeenten te ondersteunen bij de uitdagingen van een krappe arbeidsmarkt, werkt het VNG-programma momenteel aan diverse producten en publicaties. Zoals:
- Een juridische handreiking flexibele arbeidsinzet
- De pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte
- Webinars die aanzetten tot een transitie naar toekomstbestendige gemeentelijk arbeidsmarkt
- Het delen van best practises binnen het thema arbeidsmarktkrapte
- Onderzoek naar gerichte oplossingen voor de toekomst
Leer- en ontwikkelnetwerken
De leer- en ontwikkelnetwerken draaien om regionale verbinding en kennisdeling over actuele thema's rond arbeidsmarktkrapte. Aan bod komen prioriteren/keuzes maken en versimpelen van werkprocessen. In het najaar van 2024 starten de eerste twee leer- en ontwikkelnetwerken. Mail voor meer informatie naar: arbeidsmarktkrapte@vng.nl.
Pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte
De VNG financiert en ondersteunt 15 pilots van gemeenten die bijdragen aan instroom, efficiënte processen, leiderschap en behoud. We hopen met deze inzichten en arbeidsbesparende werkvormen de uitvoeringskracht van gemeenten een flinke impuls te geven.
Good practises
Benieuwd wat gemeenten al doen aan de effecten van arbeidsmarktkrapte? De VNG heeft inzichtelijk gemaakt wat voor good practises er al zijn op het gebied van arbeidsmarktkrapte. Deze good practises dragen bij aan het versterken van de aantrekkingskracht van de lokale overheid als werkgever, het bevorderen van de effectieve inzet van personele capaciteit via standaardisatie, optimalisatie en innovatie of hebben regionale samenwerking als centraal uitgangspunt.
Agenda
Juridische handreiking
De Handreiking flexibele arbeidsinzet gemeentelijke sector (1,2 MB) zet voor gemeenten op een rij welke vormen van samenwerking mogelijk zijn in de gemeentelijke sector en geeft aan waar rekening mee moet worden gehouden: juridisch, maar ook fiscaal en mededingingsrechtelijk. Ook worden de verschillende vormen van externe inhuur toegelicht. Wilt u meer weten? Kijk het webinar van 18 april en 4 juni over de handreiking terug op Youtube.
Webinar De inzet van AI binnen gemeenten
Van de 15 pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte die in juni 2024 zijn gestart houden 4 zich bezig met AI. In dit webinar bespreken we de geleerde lessen van deze pilots: hoe kan AI de dienstverlening ondersteunen en verbeteren? En hoe verbetert AI het werkplezier van de ambtenaar?