Gemeente Breda heeft als eerste binnen het programma Pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte de pilot afgerond. De resultaten zijn veelbelovend: verbetering in kwaliteit, efficiëntie en medewerkerstevredenheid. Met subsidie vanuit het ministerie BZK wordt deze aanpak opgeschaald bij 3 andere gemeenten.
Innovatie in tijden van arbeidsmarktkrapte
De arbeidsmarktkrapte vraagt om innovatieve oplossingen waarmee gemeenten hun dienstverlening kunnen waarborgen. Kunstmatige intelligentie (AI) biedt kansen om efficiënter en effectiever te werken. De pilot van Breda heeft aangetoond dat het gebruik van generatieve AI toepassingen de efficiëntie verhoogt en de werkdruk verlaagt. Gemiddeld werd er 14 uur tijd per maand per medewerker bespaard, met uitschieters tot wel 28 uur per maand.
Betere resultaten
Specifieke voorbeelden zijn het schrijven en vertalen van formele Engelse e-mails bij burgerzaken, het analyseren van ingevulde enquêtegegevens van inwoners en het maken van verslagen van vergaderingen door notulisten. De pilot benadrukt tevens het belang van goede en intensieve begeleiding. Medewerkers die intensief zijn begeleid in het gebruik van de AI-toepassing, behaalden veel betere resultaten in termen van tijdswinst, kwaliteitsverbetering en tevredenheid.
Subsidie
Dankzij een subsidie vanuit BZK kan de VNG met het programma Pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte een impuls geven aan succesvolle initiatieven en ontvangen gemeenten aanvullende middelen om de aanpak en oplossingen in hun lokale praktijk te beproeven. Hierbij wordt de aanpak en methode van VNG Groei toegepast. Met Groei worden de samenwerkende gemeenten onder andere ondersteunt bij opschaling, community building en communicatie.
Opschaling van de pilot
Afgelopen jaar ontving de pilot van Breda al veel aandacht. De positieve inzichten en resultaten zijn aanleiding voor opschaling van de aanpak naar andere gemeenten. De gemeenten Losser, Tilburg en Zeist zijn geselecteerd als (profijt)gemeenten en starten dit jaar met het gebruik van generatieve AI-toepassingen in hun organisatie om de efficiëntie te verhogen en de werkdruk te verlagen.
Doel van de opschaling: het geschikt maken van de aanpak van Breda voor generiek gebruik door alle gemeenten. Maar ook het binnen een pilotomgeving zorgvuldig beproeven van diverse AI-toepassingen. De gemeenten hebben de opdracht om hun ervaringen en inzichten actief te delen en toetsen binnen hun eigen regio en in netwerken zoals de K80, M50, G40 en Dimpact. De resultaten van opschaling van de aanpak worden eind 2025 verwacht.
Meer informatie
Benieuwd naar de voortgang van de opschaling? Neem dan contact op via innovatie@vng.nl. Via de pagina’s van VNG Groei en de Pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte houden we u op de hoogte en kunt u de ontwikkelingen op de voet volgen.