Samen creëren we vanuit nieuwsgierigheid en expertise ruimte voor het realiseren van de opgaven van Nederland door tastbare resultaten.
 

Met de ondersteuning vanuit Werk aan Uitvoering (WAU) zijn er al 15 veelbelovende pilots gestart met als doel de uitvoeringskracht tijdens arbeidsmarktkrapte te versterken en daarnaast zijn we bezig met onderzoek. Maar onze ambitie gaat nog verder: we willen ook op collectief niveau vernieuwende activiteiten en producten ontwikkelen die bijdragen aan toekomstbestendige en hoogwaardige dienstverlening van gemeenten met leer- en ontwikkelnetwerken.

Waarom leer- en ontwikkelnetwerken?

Door continu te verbeteren en te ontwikkelen kunnen gemeenten niet alleen beter inspelen op de veranderende behoeften en uitdagingen, maar ook hun uitvoeringskracht aanzienlijk versterken. Samen leren, innoveren en samenwerken vormen de kern van deze vooruitgang, zoals benoemd in de verenigingsstrategie van VNG.

Opbrengst

De leer- en ontwikkelnetwerken stellen gemeenten in staat om:

  • Kennis en ervaringen te delen
  • Samen te werken
  • Professioneel te ontwikkelen (incl. intervisie)
  • Problemen op te lossen door concrete (tussen)resultaten
  • Netwerken en relaties te bouwen
  • Middelen efficiënt in te zetten

Uit onze uitvraag naar de behoeften van gemeenten bleek dat gemeenten willen werken aan deze thema’s:

Meedoen?

Wilt u vanuit uw gemeente bijdragen aan concrete oplossingen? Met ongeveer 8 actieve deelnemers vanuit verschillende gemeenten vormt u het leer- en ontwikkelnetwerk. Meld u aan via pilotsuitvoeringskracht@vng.nl! De planning is om Q3 en Q4  2024 te starten met de eerste leer- en ontwikkelnetwerken, op basis van behoefte.

De VNG faciliteert iedere bijeenkomst. In ongeveer 6 bijeenkomsten werkt het leer- en ontwikkelnetwerk toe naar een concrete oplossing voor een probleem. Dit is afgewisseld fysiek en digitaal. Vanuit verschillende werkvormen wordt tijdens de eerste bijeenkomst aandacht besteedt aan het leren kennen van de deelnemers. Vanuit verschillende werkvormen zal de gezamenlijke probleemverkenning worden ontdekt. In volgende bijeenkomsten komt aandacht voor de aanwezige expertise in het netwerk, hiaten in kennis en het bereiken van het gewenste concrete resultaat (denk hierbij aan een toolkit of een handreiking).