Gemeente Zaanstad wil objectiever en toegankelijker werven, om een diverse groep sollicitanten aan te trekken die de brede samenleving van de gemeente weerspiegelt én zorgt voor een betere match tussen kandidaat en functie.
Inclusiviteit staat bij Zaanstad al hoog op de agenda en met de pilot ziet de Zaanse gemeente een kans om het wervingsproces te vernieuwen: in plaats van focussen op traditionele elementen zoals opleiding en jarenlange ervaring, ligt de nadruk nu op competenties en vaardigheden. Dit vraagt om een nieuwe manier van werken, zowel qua mindset als uitvoering. Bianca Driessen, hoofd P&O gemeente Zaanstad: "We willen dat gestructureerd interviewen en objectief werven de norm worden bij Zaanstad. Dat vereist training en begeleiding."
Focus op competenties in plaats van ervaring
In de praktijk betekent dit dat vacatureteksten compacter en eenvoudiger worden, waarbij de nadruk ligt op wat een kandidaat echt moet kunnen. Zo ontstaat er ruimte voor sollicitanten die over de juiste vaardigheden beschikken, ook al hebben ze geen jarenlange ervaring in een vergelijkbare functie. Obadja Arends, senior recruiter bij gemeente Zaanstad: "De gesprekken worden er rijker van, omdat we ons richten op wat een kandidaat werkelijk kan bijdragen. Deze aanpak zorgt ook voor meer gelijke kansen. Sollicitatiegesprekken, die voorheen alle kanten op konden gaan, zijn nu meer gestructureerd, waardoor iedere kandidaat dezelfde mogelijkheden krijgt om zich te presenteren." Daarnaast houdt deze manier van werven ook rekening met senioriteit door te focussen op verschillende niveaus van competenties, zonder vast te houden aan harde eisen zoals een minimum aantal jaar ervaring.
Leeftijd en doelgroep voorbij
Omdat de pilot gericht is op inclusieve werving, wil Zaanstad zich niet specifiek richten op bepaalde leeftijdsgroepen zoals Gen Z of millennials. Het doel is juist om als organisatie iedereen gelijke kansen te bieden, ongeacht leeftijd, achtergrond of opleidingsniveau. Bianca: "De grootste groep nieuwe medewerkers is momenteel jonger dan 35, maar we vinden het net zo belangrijk om hen ook binnen de organisatie te behouden." Inmiddels is er gestart met een groep van twaalf enthousiaste hr-medewerkers die het proces van objectief werven en selecteren binnen Zaanstad verder vormgeven. Het doel is om deze groep langzaam uit te breiden, zodat de nieuwe werkwijze breed gedragen wordt binnen de organisatie. Er is een heel concreet doel: iedere vacature voorzien van een aantrekkelijke, begrijpelijke tekst die voor iedereen toegankelijk is.
Ambitie
Het doel is om de inclusieve wervingsmethoden op te schalen binnen gemeente Zaanstad, zodat alle afdelingen profiteren van de voordelen van een divers personeelsbestand. Obadja benadrukt het belang hiervan: "We willen een voorbeeldrol vervullen als gemeente. Diversiteit binnen het personeelsbestand verhoogt de kwaliteit van de organisatie en zorgt voor betere besluitvorming." Verschillende gemeenten hebben al interesse getoond in het bundelen van kennis en ervaring, zodat de voordelen van diversiteit op een breder niveau benut kunnen worden.
Pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte
'Inclusieve werving en selectie' van gemeente Zaanstad is een van de 15 pilots die mogelijk gemaakt zijn dankzij een subsidie van het overheidsbrede programma Werk aan Uitvoering (WaU). Bekijk op Pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte de andere initiatieven. Voor vragen of meer informatie over deze of een andere pilot kunt u contact opnemen met pilotsuitvoeringskracht@vng.nl