De VNG zoekt kandidaten voor in totaal 226 vacatures in het bestuur, 9 adviescommissies en 2 colleges. Wij nodigen alle burgemeesters, wethouders, secretarissen, griffiers en raadsleden van harte uit om zich kandidaat te stellen voor een of meerdere vacatures in bestuur, commissies en colleges.
Adviescommissies en colleges
De VNG heeft 9 adviescommissies en 2 colleges.
De 9 adviescommissies zijn actief op de volgende terreinen:
- Bestuur en Veiligheid
- Economie, Klimaat, Energie en Milieu
- Europa en Internationaal
- Financiën
- Informatiesamenleving
- Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie (PSI)
- Raadsleden & Griffiers
- Ruimte, Wonen en Mobiliteit
- Zorg, Jeugd en Onderwijs
De 2 colleges zijn actief op de volgende terreinen:
- Arbeidszaken - College voor Arbeidszaken
- Dienstverleningszaken - College van Dienstverleningszaken
Taken adviescommissies en colleges VNG
Alle adviescommissies en colleges hebben als taak:
- Zich op het gebied van zowel belangenbehartiging, platformfunctie als dienstverlening in te zetten ten behoeve van de gemeenten.
- Adviseren aan het bestuur over de belangenbehartiging;
- Voorbereiden van beleidsstandpunten van het bestuur;
- Namens het bestuur vertegenwoordigen van de Vereniging in voorkomende bestuurlijke overleggen in Den Haag, Brussel en internationaal op dat beleidsterrein;
- Extern uitdragen van de verenigingsstandpunten in Nederland, Europa en internationaal.
De adviescommissie Europa & Internationaal heeft als specifieke taak:
- Het behartigen van de belangen van de Nederlandse Gemeenten in de Europese Unie, de Raad van Europa, de Verenigde Naties en tijdens Europese of internationale debatten en bestuurlijke overleggen in Nederland;
- De ontwikkelingen op de Europese en internationale aspecten van gemeentelijke beleidsterreinen actief volgen en verbinden met de vakinhoudelijke werkzaamheden op deze beleidsterreinen in de verschillende beleidscommissies van de VNG.
Het CvA heeft als specifieke taak:
- De zorg voor de totstandkoming van afspraken met andere overheden over het arbeidsvoorwaardenbeleid in de overheidssector en van overeenkomsten met werknemersorganisaties over de arbeidsvoorwaarden van het personeel in de sector gemeenten.
Het CvD heeft als specifieke taak:
- Het verbeteren van de gemeentelijke uitvoeringspraktijk. Het College doet dit onder meer door het adviseren van het bestuur over standaarden ter verbetering van de kwaliteit en efficiëntie van gezamenlijke gemeentelijke uitvoering, het doen van voorstellen aan het bestuur ter bevordering van samenwerking tussen gemeenten, het voeren van overleg met het bestuur, leden van de vereniging en derden en het informeren van de leden hierover.
De adviescommissies vergaderen in de regel om de maand op dezelfde dag als het bestuur. De commissies vergaderen in de ochtend en het bestuur in de middag. Op die manier kunnen de commissievoorzitters de meest recente stand van zaken rapporteren aan het bestuur.
Overige commissies
De VNG heeft nog 2 andere commissies:
Tijdelijke expertiseteams
In opdracht van bestuur/commissies/Algemene directie kunnen tijdelijke en compacte teams worden ingesteld. Deskundigen op een bepaald terrein van binnen en buiten het lokaal bestuur. Zij brengen binnen een bepaalde periode een inhoudelijke advies uit over een concreet vraagstuk.
Meer informatie
- Bent u geen lid van de commissie maar wel geïnteresseerd in een onderwerp dat u op de agenda ziet? Dan kunt u altijd contact opnemen met de secretaris van de betreffende commissie (zie bij de betreffende commissie).
- Vergaderschema VNG-bestuur en -commissies 2022 (pdf, 109 kB)
- Bekijk de kaart met de verdeling van de leden van bestuur en adviescommissies over Nederland (gis.vng.nl)
- Bekijk ook de informatie over het VNG-bestuur
- Bekijk de netwerkkaart van de leden van de VNG (gis.vng.nl)