De VNG en gemeenten werken, samen met de zorgsector en de politiek, aan de beweging van zorg naar gezondheid die al volop is ingezet. Het Integraal ZorgAkkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) bevatten afspraken die een impuls geven aan het verbeteren van de gezondheid van alle inwoners. In het bijzonder hebben we aandacht voor het verbeteren van de situatie van mensen met gezondheidsachterstanden en mensen in een kwetsbare situatie. Zo zorgen we dat de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar is voor mensen die dat echt nodig hebben. De VNG ondersteunt gemeenten met de implementatie en uitvoering van de afspraken.
Programmateam Gezond Leven
Het programmateam Gezond Leven ondersteunt gemeenten proactief bij de implementatie en uitvoering van IZA en GALA. Dit houdt lokale en regionale ondersteuning in, maar ook het werkbaar en uitvoerbaar maken van landelijke afspraken en werkagenda’s. Daarnaast ontwikkelen wij, samen met gemeenten, een toekomstvisie op gezond leven na 2026. Met vragen kunt u altijd terecht bij het programmateam via GezondEnActiefLeven@vng.nl.
Uitgelicht: Roadmap Gezond Leven
Een hulpmiddel bij de implementatie en uitvoering van het IZA en het GALA is de Roadmap Gezond Leven (versie augustus 2024, pdf, 866 kB). Deze roadmap geeft overzichtelijk en concreet weer voor welke opgaven gemeenten staan, samen met organisaties uit de zorg en het sociaal domein. Daarnaast biedt de roadmap inzicht waarin gemeenten proactief kunnen handelen om de beweging te maken van zorg naar een gezond en actief leven. Dit met specifieke aandacht voor de rol van gemeenten en de samenhang met andere programma’s en akkoorden.
Nieuws
Kijk terug: Webinars en vragenuurtjes Gezond Leven
Webinars en vragenuurtjes over de diverse aspecten van het beleid om gezond leven te stimuleren. Via de links hieronder komt u bij de nadere omschrijvingen, de terugkijklinks en de gebruikte presentaties.
- Webinar Samen werken aan IZA en GALA
- Webinar Monitoren en evalueren
- Webinar Bekostiging IZA en GALA
- Webinar SPUK Transformatiemiddelen
- Webinar Technologie in de Ketenaanpak Valpreventie
- Uitwisselingsuurtje Kansrijke Start
- Uitwisselingsuurtje Ketenaanpak GLI Volwassenen
- Uitwisselingsuurtje Ketenaanpak Kinderen met overgewicht en obesitas
- Vragenuur Valpreventie (7 december 2023)
- Vragenuur Valpreventie (2 november 2023)
- Webinar Domeinoverstijgende inzet vanuit een regionale preventie-infrastructuur
- Webinar Versterken van mentale weerbaarheid en mentale gezondheid
- Webinar Een gezonde fysieke leefomgeving
- Webinar Een gezonde leefstijl voor de jeugd
- Webinar Terugdringen gezondheidsachterstanden
- Webinar Het versterken van de sociale basis
- Webinar Vitaal ouder worden
Video's Gezond Leven
De video hiernaast geeft een toelichting op de achtergrond van het Integraal Zorgakkoord (IZA) en de achtergrond, de uitgangspunten, het hoofddoel en de subdoelen van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). We gaan in op wat van gemeenten wordt verwacht en de financiering, en vertellen hoe de VNG gemeenten hierin ondersteunt.
Nadere uitleg over IZA en GALA
Bekijk de video waarin VNG-directeur Leonard Geluk en VNG-commissielid Otwin van Dijk (burgemeester van Oude IJsselstreek) nadere uitleg geven over Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA).
Ondertekening GALA: Leonard Geluk en Maarten van Ooijen
VNG-directeur Leonard Geluk besteedde aandacht aan de ondertekening van het GALA in zijn weekjournaal van 10 februari 2023, ook staatssecretaris Maarten van Ooijen komt aan het woord. Het GALA loopt tot en met 2026, maar we zijn al in gesprek met het rijk over de periode daarna. Daarbij is de VNG scherp op financiële afspraken die nodig zijn om de financiële tekorten van 2026 op te lossen.
Overige video's
De herstelacademies in Rotterdam zijn laagdrempelig toegankelijke steunpunten voor onder andere mensen met ernstige psychische aandoeningen. Door de herstelacademies kan duurdere zorg worden voorkomen. Bekijk de video 'Herstelacademies Rotterdam, een laagdrempelig steunpunt'. Meer video's volgen!
Agenda
TRAININGEN OVER OPENBARE GEZONDHEID
v/a 17 september
Handreikingen
Monitors
Aan de slag met gezond leven
Er is veel kennis en ondersteuning waar u als gemeente gebruik van kunt maken. Het RIVM bundelde alle informatie op een handige landingspagina met linkjes naar kennis- en ondersteuningspartijen, beschikbare informatie per GALA-doelstelling en webinars.
Zie ook:
Praktijkvoorbeelden
Praktijkvoorbeelden Loket Gezond Leven
Kijk ook eens op Loket Gezond Leven voor voorbeelden per thema.
Veel gestelde vragen
-
- Er zijn in het kader van IZA-GALA 2 specifieke uitkeringen (SPUK’s) voor gemeenten van toepassing.
- De eerste SPUK is bestemd voor gemeentelijke activiteiten, op een aantal omschreven domeinen en doelen.
- De tweede SPUK (€ 150 miljoen IZA-middelen, via mandaatgemeenten) is bedoeld voor inzet op coördinatie en uitvoering van activiteiten op het snijvlak van het medisch-sociaal domein en preventie. In de werkagenda (bijlage 2 van het GALA) is aangegeven waar de middelen aan besteed kunnen worden.
- Er is in deze tweede SPUK onder andere ruimte om geld in te zetten voor activiteiten die voortkomen uit het gezamenlijke - aan IZA gekoppelde - regioplan. Dit biedt meer ruimte om - op de regio toegesneden en regionaal afgestemde - keuzes te maken.
- Overzicht geldstromen ten behoeve van laagdrempelige steunpunten (pdf, 166 kB)
Voorbeeldvragen ter verduidelijking
A. Kunnen gemeenten uit IZA budget, na beschrijving in het gezamenlijke regioplan een wijkverpleegkundige, of een fysio vergoeden voor hun tijd, zodat zij deel kunnen nemen aan regionale of lokale/wijk overleggen?
Ja, dit is mogelijk binnen de werkafspraken van het IZA in GALA en vanuit de kaders en verplichtingen uit de IZA-SPUK. Let er daarbij op dat er geen dubbel financiering gaat plaatsvinden, omdat er voor deze coördinatietaken van zorgverleners uit het curatieve domein ook andere financieringsmogelijkheden zijn, zoals de O&I middelen, subsidieregelingen via ZonMw of transformatiegelden. In regionaal verband zou je dus moeten afspreken wie wat betaalt.
B. Kan je een programma als Welzijn op recept in elke gemeente in je regio intensiveren (niet dubbel bekostigen) vanuit de 150 miljoen IZA SPUK?
Ja, dit is mogelijk. Gemeenten hebben ruimte om zélf prioriteiten te stellen binnen de IZA SPUK gelden. Dus dit kan ook een grotere inzet zijn op een activiteit of interventie dan waar financiering voor beschikbaar is binnen de eerder gepubliceerde SPUK. -
- In het IZA zijn afspraken opgenomen over regionale samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars op preventie (preventie-infrastructuur) alsook over de inrichting van ketenaanpakken over domeinen heen. Dit betreft de ketenaanpakken kansrijke start, valpreventie bij ouderen, aanpak overgewicht en obesitas bij kinderen, de gecombineerde leefstijlinterventie bij overgewicht van volwassenen en welzijn op recept. Deze afspraken zijn uitgewerkt in hoofdstuk 3G van het GALA.
- Verder is er voor gemeenten jaarlijks € 150 miljoen structureel beschikbaar (minus BTW-afdracht en uitvoeringskosten) voor concrete plannen om de IZA-doelen te verwezenlijken.
- In de werkagenda van de VNG bij het GALA (bijlage 2) is beschreven wat voor dit geld aan inzet van gemeenten verwacht kan worden. In deze bijlage is ook een overzicht opgenomen van voor gemeenten relevante afspraken in het IZA.
- Een regeling hiervoor (Regeling specifieke uitkering IZA-doelen 2023-206), is op 17 juli 2023 gepubliceerd in de Staatscourant. Het budget wordt uitgekeerd aan één gemeente die namens de regio de middelen aanvraagt (mandaathouder).
- Zie ook de Roadmap Gezond Leven (pdf, 1,3 MB)
-
- Alle 15 onderdelen van de brede regeling betreffen extra beschikbaar gestelde middelen ten opzichte van de vorige kabinetsperiode, behalve: Lokaal Sportakkoord (eerder via een eigenstandige Specifieke uitkering), Brede Regeling Combinatiefuncties (eerder via een decentralisatie-uitkering), Terugdringen gezondheidsachterstanden (eerder onder de noemer GIDS voor 150 gemeenten een decentralisatie-uitkering) en Kansrijke Start (eerder via een decentralisatie-uitkering).
- Voor deze vier onderdelen én voor Valpreventie en Mantelzorg geldt bovendien dat het om structurele middelen gaat.
- Enkele onderdelen in de brede regeling hebben financiering t/m 2025. Dat geldt voor Mentale Gezondheid, de Aanpak overgewicht en obesitas, Leefomgeving, en Opgroeien in een kansrijke omgeving & Vroegsignalering Alcoholproblematiek, Eén tegen Eenzaamheid, Versterking kennis- en adviesfunctie GGD en Coördinatiekosten regionale aanpak preventie. Op pagina 38 van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) ziet u bovenstaande informatie openbaar in een tabel verwerkt voor alle 15 onderdelen van de Brede SPUK. Dat geeft een handig overzicht.
VNG Forum
Publicaties & Brieven
Nieuwsbrief
Bekijk de tot nu verschenen afleveringen en meld u aan voor onze nieuwsbrief.