
De VNG, GGD GHOR Nederland, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het ministerie van VWS hebben in het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), ondertekend op 3 februari 2023, gezamenlijk afspraken gemaakt op het gebied van gezondheid en welbevinden. Daarmee bouwen we aan het fundament voor een gerichte lokale en regionale aanpak van preventie, gezondheid en sociale basis. We geven op samenhangende wijze uitvoering aan de doelstellingen uit het regeerakkoord en het Nationaal Preventieakkoord. Lees verder
Tijdlijn gezond en actief leven
Ondersteuningsteam Gezond en Actief Leven
De VNG richt, met de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), een ondersteuningsteam in dat laagdrempelig benaderbaar is voor gemeenten. Het team moet fungeren als een centraal punt en vraagbaak voor gemeenten voor het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en de Specifieke uitkering (SPUK). Deze rol is vergelijkbaar met die van het Ondersteuningsteam Lokale Preventieakkoorden van de VNG (tot en met 2022).
Nieuws
Gemeenten en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)
Toelichting op de achtergrond van het Integraal Zorgakkoord (IZA) en de achtergrond, de uitgangspunten, het hoofddoel en de subdoelen van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). We gaan in op wat van gemeenten in 2023 wordt verwacht en de financiering. Tot slot vertellen we hoe de VNG gemeenten hierin ondersteunt.
Agenda
Veel gestelde vragen
-
De middelen uit de brede SPUK ontvangt u per aangevraagd onderdeel. Daar staat een specifiek doel/activiteit tegenover waar u de middelen aan kunt besteden. Via Sisa gaat u deze ook jaarlijks verantwoorden per onderdeel. Het is daarom raadzaam de middelen per onderdeel in te richten, zodat u goed overzicht houdt.
Het is daarin mogelijk om, zoals artikel 5.3 aangeeft, een deel van de middelen van een onderdeel mee te nemen van 2023 naar 2024 (maximaal 20% op het toegekende bedrag van dat onderdeel in 2023), en het is mogelijk middelen van een onderdeel binnen 1 zelfde hoofdthema in te zetten voor een ander onderdeel binnen dit hoofdthema (tot een maximum van 15% op het toegekende bedrag voor dat jaar van het onderdeel waar u de middelen uit weghaalt) mits u zich wel aan de bestuurlijke afspraken houdt uiteraard. Lees hierover ook meer in de toelichting van artikel 5.3.
Via DUS-I en de VNG/VSG kunt u tevens een voorbeeld vinden van de Sisa verantwoording en hoe deze in te vullen. Algemene informatie over Sisa verantwoording vindt u op Single information, Single audit (SiSa) | Financiën gemeenten en provincies | Rijksoverheid.nl.
-
Het klopt dat de verwachte besparing is ingeboekt. De besparingen in de Wmo (GF), Wlz en Zvw zijn opgenomen in de Startnota, maar ook in de ontwerpbegroting VWS 2023 (zie p. 187 voor de besparing in het Wlz-kader en p. 175 voor de besparing in het Zvw-kader). Hieronder zijn de desbetreffende reeksen inzichtelijk gemaakt.
- Valpreventie bij 65-plussers (Zvw) 0,0 ‒ 50,0 ‒ 80,0 ‒ 95,0 ‒ 102,8
- Valpreventie bij 65-plussers (Wlz) 0,0 ‒ 20,0 ‒ 30,0 ‒ 35,0 ‒ 37,8
De besparingen in de Wlz en Zvw hebben verder geen directie impact voor gemeenten. De besparing in het Gemeentefonds daarentegen wel. U ontvangt via de brede SPUK in 2023 t/m 2026 middelen om uitvoering te geven aan valpreventie.
-
De GIDS was inderdaad een decentralisatie-uitkering. Het bedrag dat u als gemeente hebt ontvangen in 2022 zal worden afgetrokken van de algemene middelen. Dit wordt zichtbaar in de meicirculaire van 2023. In 2023 worden de middelen in de brede SPUK voor het terugdringen van gezondheidsachterstanden (voorheen GIDS) verdeeld over alle gemeenten. Wat u als gemeente voor 2023 (2024, 2025 en 2026) kunt krijgen via de brede SPUK ziet u in de regeling.