Voor gemeenten is een lokaal preventieakkoord dé kans om zich meer in te zetten voor gezondheidspreventie. Het bevat concrete maatregelen om roken, overgewicht en overmatig alcoholgebruik tegen te gaan. Daarnaast is er ruimte om in te zetten op achterliggende problematiek zoals schulden, armoede en eenzaamheid. De gemeente of regio bepaalt zelf welke problematiek centraal staat: de lokale behoefte is vaak leidend.
Bekijk het filmpje over Lokale preventieakkoorden en het filmpje over de levensloopbanner 'Een goed leven in Nederland, beide met wethouder Gerben van Duin (Nieuwkoop).
Nieuws
Actuele ontwikkelingen
Waar is een Lokaal Preventieakkoord afgesloten? Bekijk het op onze kaart.
Over de thema’s roken, alcohol en overgewicht
Per thema: cijfers, nieuws, projecten en interventies, voorbeelden, materialen, monitoring, samenwerkingspartners.
Vraag en antwoord
-
Er is ondersteuningsbudget en uitvoeringsbudget. Het ondersteuningsbudget is bedoeld om een lokaal preventieakkoord te sluiten. Het uitvoeringsbudget is bedoeld om, na het sluiten van het akkoord, concrete acties uit te voeren.
Wilt u ondersteuningsbudget aanvragen? Vul het intakeformulier in en stuur het op naar het ondersteuningsteam (lokalepreventieakkoorden@vng.nl). Wij beoordelen uw aanvraag en komen spoedig bij u terug. Er is nog budget voor een klein aantal gemeenten, dus wees er snel bij.
Wilt u uitvoeringsbudget aanvragen? Als u een lokaal preventieakkoord (of een daarmee vergelijkbaar plan van aanpak) heeft gesloten, vraagt u eerst advies aan bij de kerngroep. De aanvraagtermijn voor het uitvoeringsbudget 2022 is inmiddels verstreken.
-
Als uw gemeente meer wil doen op gebied van preventie en een lokaal/regionaal preventieakkoord wil sluiten, kunt u ondersteuningsbudget aanvragen. Dit doet u door het intakeformulier en offerte in te vullen (Intakeformulier en opzet offerte ondersteuning Lokaal Preventieakkoord). Dit stuurt u op naar het ondersteuningsteam (lokalepreventieakkoorden@vng.nl). Elke gemeente kan maximaal €9.600 aanvragen. Van dit budget huurt u bijvoorbeeld een procesbegeleider of formateur in die verkent welke externe partners kunnen worden betrokken en op welke thema’s kan worden ingezet. Ook kunt u van dit budget gebruik maken om digitale of fysieke bijeenkomsten te organiseren. Vraag dit budget zo snel mogelijk aan als u besloten heeft in te zetten op een lokaal preventieakkoord, en ten minste voor 1 januari 2022.
-
Om het ondersteuningsbudget aan te vragen, vult u het formulier Intakeformulier en opzet offerte ondersteuning Lokaal Preventieakkoord in. Indien mogelijk vult u ook de offerte onderaan het document in. Het formulier verstuurt u naar het ondersteuningsteam (lokalepreventieakkoorden@vng.nl). U kunt ondersteuningsbudget aanvragen tot 1 januari 2022. Meer informatie en het intakeformulier vindt u hier.
Meest recente discussies op het VNG-forum
Om u op weg te helpen
Deze leidraad en tips helpen u op weg bij een lokaal preventieakkoord:
Hoe zit het met de gezondheidsverschillen in uw gemeente?
Bekijk de lokale cijfers van uw gemeente in een overzichtelijk dashboard op waarstaatjegemeente.nl.
Praktijkvoorbeelden
Om u te inspireren
Levensloopbanner ‘Een goed leven in Nederland’
De levensloopbanner biedt inzichten in wat nodig is voor een goed en gezond leven in Nederland. Het bestand is geschikt voor afdrukken op een roll-up banner van 85 x 200 centimeter. Bekijk ook het filmpje met wethouder Gerben van Duijn (Nieuwkoop).
Interviews en vlog
Bestuurders en beleidsmedewerkers van gemeenten en anderen vertellen over hun ervaringen met lokale preventieakkoorden.