Mensen kwalitatief goede en betaalbare zorg en ondersteuning bieden op de juiste plek: dat is het doel van deze regionale samenwerking. Dit valt of staat bij de samenwerking tussen de financiers van zorg en ondersteuning: gemeenten, zorgkantoor en zorgverzekeraar(s). Deze samenwerking vindt op regionaal niveau plaats aangezien een deel van de zorgketen gemeente-overstijgend is georganiseerd. De visie van ‘De Juiste Zorg op de Juiste Plek’ staat centraal bij de regionale samenwerking. Op basis van deze visie wordt de zorg meer georganiseerd rondom de cliënt, die daardoor beter in staat wordt gesteld om te kunnen blijven functioneren in de eigen omgeving.
Actueel: Preventiestatement
Gemeenten en zorgverzekeraars zetten samen de schouders onder een gezonder Nederland. De VNG en ZN kondigen in een gezamenlijk 'Preventiestatement' de vorming van regionale preventie-infrastructuren aan. Lees meer
Nieuws
Wat doet de VNG
Waar nodig ondersteunt de VNG de regio’s bij inhoudelijke vraagstukken en bij het proces van samenwerking, zowel met zorgverzekeraars en zorgkantoor als tussen de regiogemeenten onderling. Bijvoorbeeld bij grensvlakvraagstukken, het delen van ervaringen van andere regio’s, advies over het organiseren van aanspreekpunten of coördinatie.
Meer weten over ...
Het belang van de samenwerking
Over het belang van de regionale samenwerking tussen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren.
Werkwijze en structuur van de samenwerking
Hoe de samenwerking tussen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren in elkaar steekt.
Gemeentezorgspiegel
Zorgverzekeraars Nederland en de VNG bereikten onlangs overeenstemming over de financiering en doorontwikkeling van de Gemeentezorgspiegel. Dit betekent in ieder geval dat deze nu voor alle gemeenten kosteloos beschikbaar is.
Lees meer over de Gemeentezorgspiegel
Regie in de regio
Welke rol en taken zijn voor de regio weggelegd?
Vraag en antwoord
-
Regio’s kunnen op meerdere manieren onderling kennis uitwisselen. Door met elkaar een netwerk te vormen, weten de regio-coördinatoren en bestuurlijke aanspreekpunten elkaar makkelijker te vinden. Op de netwerkbijeenkomsten die de VNG organiseert, is er de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan en kennis uit te wisselen.
-
De ambtelijke netwerkbijeenkomsten vinden vier keer per jaar plaats. De bestuurlijke netwerkbijeenkomsten vinden twee keer per jaar plaats.
De planning voor de bijeenkomsten wordt gepubliceerd op de besloten groep voor de regiocoördinatoren op het VNG Forum.
-
Besluitvorming in het kader van – onder andere - de Wmo 2015 is lokaal. Voor de regionale samenwerking betekent dat, dat bestuurlijke besluitvorming rondom de Wmo regionaal wordt voorbereid, maar lokaal zal plaatsvinden. Lokale besluitvorming wordt per gemeente ambtelijk en bestuurlijk georganiseerd. Wanneer gemeenten zich in de regio goed onderling organiseren en mandaten regelen kan dat het samenwerkingsproces versnellen.
Om recht te doen aan de lokale verschillen moeten de afspraken die gemeenten en zorgverzekeraars (en aanbieders) maken dusdanig concreet zijn dat ze daadwerkelijk leiden tot het beoogde doel en, waar van toepassing, voldoende ruimte laten voor lokale uitwerking.