15 gemeenten starten met een lokale ketenaanpak om digitale inclusie te bevorderen door verbetering van het bereik van de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO's). Zij gebruiken hiervoor de handreiking die de VNG heeft laten opstellen in samenwerking met de Alliantie Digitaal Samenleven.

De aanleiding voor de ketenaanpak is dat Nederland ongeveer 4 miljoen inwoners telt die in de digitale wereld onvoldoende of niet meekunnen. Daarmee is er een gezamenlijke opgave van publieke en private partijen én maatschappelijke organisaties. Daarvoor is in 2023 het project Lokale Ketenaanpak Digitale Inclusie opgezet, door VNG en de Alliantie Digitaal Samenleven (ADS) met steun van het ministerie van BZK. De handreiking is hiervan een resultaat. Bovendien ontwikkelde ADS het handboek Lokale aanpak voor Digitale Inclusie.

Koplopers

Op 14 september was de aftrap met de gemeenten die met een bijdrage van de VNG gestart zijn én met gemeenten die de koplopers volgen of nog koploper willen worden. Die gemeenten waren: Amsterdam, Borne, Breda, Coevorden, Gooische Meren, Hengelo, ’s-Hertogenbosch, Katwijk, Leiden, Lelystad, Meierijstad, Rotterdam, Utrecht, Veendam en Westerkwartier.

De koplopers komen regelmatig bij elkaar om een programma te volgen. Zo wordt van elkaar geleerd en wordt methodiek beproefd om digitale inclusie te bevorderen.

Community

Gemeenten kunnen de ontwikkelingen van de ketenaanpak volgen via de community die gevormd is en wordt ondersteund door het VNG-forum Digitale Inclusie. Dit VNG-forum is een belangrijk platform voor het voeden en laten groeien van de community.

Handreiking 

In opdracht van de VNG is de handreiking voor gemeenten ontwikkeld. Hierin is aandacht voor:

Meer informatie 

Neem dan contact op met de VNG-projectleider Rachida Moreira Figueiredo via Rachida.MoreiraFigueiredo@vng.nl of met André Bruijn, implementatiemanager Lokale Ketenaanpak, via Andre.Bruijn@vng.nl

Wanneer u niet deelneemt aan het koplopersprogramma houden we u op het forum Digitale Inclusie ook op de hoogte van de ketenaanpak. Als u nog geen lid bent van het VNG-forum, kunt u zich via deze link aanmelden.