Een van de voordelen van de werkplaatsen is dat niet alleen de gemeente die een werkplaats organiseert van die ervaring leert. Ook andere gemeenten kunnen profiteren van de bevindingen die gedaan worden.

Deel daarom ook uw bevindingen! Onderstaand ziet u de bevindingen uit de werkplaatsen die begeleid zijn door een VNG werkplaatscoach. Ze kunnen relevant zijn als u ook een werkplaats wilt organiseren of op een andere manier wilt oefenen met de DSO-keten. Wilt u uw bevindingen ook op deze pagina delen? Mail ze dan naar omgevingswet@vng.nl.

Eerste bevindingen gemeenten met de werkplaatsen DSO-keten

De bevindingen van de eerste gemeenten die een werkplaats DSO-keten organiseerden hebben we bij elkaar gezet:

Overige bevindingen gemeenten met de werkplaatsen DSO-keten

OWO-gemeenten (Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland)

Deze 3 samenwerkende Friese gemeenten hebben in november en december de VNG werkplaats DSO-keten doorlopen. Jettie Andringa, Projectleider implementatie VTH-applicatie Omgevingswet doet daarvan verslag. De belangrijkste resultaten zijn:

Gemeente Altena

De gemeente Altena heeft in het najaar van 2021 de VNG werkplaats DSO-keten gedaan. Naar aanleiding daarvan kijkt Projectleider technische implementatie van de gemeente Altena, Bas Bakker daarop terug met de VNG-werkplaatscoach Sophie Makhlouf. Zijn tips:

Gemeente Den Haag

René Langelaan, projectmanager van de gemeente Den Haag, kijkt samen met VNG werkplaatscoach Frank van de Harst terug op de de VNG werkplaats DSO-keten. Tip van René Langelaan: 'Pak het draaiboek dat wordt aangereikt door de VNG en leg dat over je eigen organisatie. Maak dat op maat en ga daarmee aan de slag. Je komt dan van alles tegen dat moet worden opgelost en als je daarmee wacht tot juni 2022 ben je te laat. Neem de tijd die je nu nog hebt.'

Gemeente Dinkelland

Projectleider Luc Molendijk bij de gemeente Dinkelland deelt zijn ervaringen met het voorbereiden van een werkplaats en het samenwerken in de regio en legt uit waarom het werken met het DSO om een andere manier van denken en werken vraagt.

Gemeente Drimmelen

De gemeente organiseerde 2 keer een werkplaats DSO-keten:

Gemeente Dronten

De gemeente Dronten testte als eerste pilotgemeente de DSO-keten. VNG werkplaatscoach Frank van der Harst over de eerste werkplaatservaringen: 'Het samenstellen van een goed team is misschien wel de belangrijkste voorbereiding voor een succesvolle werkplaats.'

Gemeente Nissewaard

Gemeente Nissewaard doorliep de werkplaats DSO-keten met ondersteuning van Sophie Makhlouf. Satyan Ramlal en Bryan Simonis beiden functioneel applicatiebeheerder bij de gemeente Nissewaard, doen hiervan verslag.

Lees hier hun verslag.

Gemeente Rotterdam

Gemeente Rotterdam organiseerde voor de tweede keer een werkplaats DSO-keten. Waar bij de eerste werkplaats de focus lag op de VTH-keten, stond deze keer de planketen centraal. De werkplaats maakte de onderlinge afhankelijkheid van deelketens zichtbaar. Dit inzicht is onmisbaar voor een werkende DSO-keten.

Gemeente Texel

Binnen de Werkplaats DSO-keten heeft gemeente Texel de eerste iteratie succesvol doorlopen. In de tweede iteratie zijn wat issues naar voren gekomen. De verwachting is dat die nog binnen de werkplaats worden opgelost. VNG werkplaatscoach Leo van der Vlist deelt zijn ervaringen in zijn blog.

Zelf DSO-werkplaats organiseren

Wilt u zelf een werkplaats DSO-keten organiseren?