Organisatie
VNGPublicatie soort
OverigVolledige publicatie
Jaar van uitgifte
2023Alle behoeften en wensen die we als gemeenten en Omgevingsdiensten inbrengen voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), dragen bij aan een betere werking van het DSO. Verschillende partijen bekijken samen welke wensen gebouwd kunnen worden en zo ja wanneer.
Dit proces is gevisualiseerd in een infographic, waarin het proces van 'wensen' naar 'demand' in vijf stappen wordt uitgelegd:
STAP 1: OPHALEN
De meeste wensen komen binnen via het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Maar ook doen gemeenten bevindingen bij het testen van het DSO in een Indringend Keten Test (IKT). Daarnaast worden wensen opgehaald in diverse VNG-werkgroepen.
Aangezien de bouw van het DSO al enige jaren gaande is, is er ook een flinke lijst aan wensen (back log) die door de BLM’er wordt bijgehouden.
STAP 2: ANALYSEREN EN PRIORITEREN
Alle wensen die binnenkomen worden verzameld. Vervolgens worden deze geanalyseerd en geprioriteerd. Dit wordt in eerste instantie gedaan tijdens de zogenoemde ‘business triage’: elke twee weken bespreken experts vanuit diverse werkgebieden de binnengekomen wensen. Op dit moment onderscheiden we twee triages: een voor de planketen en een voor de vergunning-, toezicht- en handhavingsketen (VTH).
Prioriteren betekent ook dat een deel van de wensen nog niet wordt gerealiseerd. Gekeken wordt naar variabelen als urgentie, belangrijkheid, tijdsinvestering en kosten. De wensen die niet worden ingebracht bij de bouwende teams, worden geplaatst op een back log voor een later moment.
Met het voorbereidende werk van de BLM’er en de triages, worden wensen ieder kwartaal besproken in een vakinhoudelijke klankbordgroep.
In deze groep zitten vertegenwoordigers van gemeenten en OD’s.
We kennen momenteel twee klankbordgroepen, gelijk aan de triages: de klankbordgroep planketen en de klankbordgroep VTH-keten.
STAP 3: INDIENEN DEMAND
De wensen voor de landelijke voorzieningen worden door de BLM’ers ieder kwartaal ingebracht tijdens de planningsdagen voor de landelijke voorzieningen.
Hier beslissen rijk, waterschappen, provincies, gemeenten en bouwende partijen samen wat er dat kwartaal gewenst is en wat er mogelijk is te realiseren.
Op dit moment spreken we niet meer van wensen, maar van demand (de vraag) aan de landelijke voorzieningen.
Uitzondering op het proces per kwartaal zijn heel urgente zaken die snellere actie vereisen.
STAP 4: SPECIFICEREN EN BOUWEN
In dit deel van het proces bekijken de teams die de landelijke voorzieningen bouwen uit hoe de oplossing precies moet werken. Daarna wordt deze gebouwd.
Er kunnen sprintdemo's bijgewoond worden om te volgen wat er gebouwd wordt.
STAP 5: KETENTESTEN
Nadat de gevraagde functionaliteiten zijn gebouwd, worden deze in eerste instantie getest binnen de bouwende organisaties en de softwareleveranciers. Is de uitslag positief, dan worden functionaliteiten ‘vrijgegeven’ en kunnen gemeenten, OD’s en leveranciers de functionaliteiten in hele DSO-keten uitproberen.
Gemeenten kunnen deze testen zelfstandig uitvoeren, of samen met de VNG via Indringend Keten Testen (IKT).
Op basis van deze testen worden weer diverse bevindingen gedaan waarna het proces weer opnieuw wordt gestart.