Pers

LET OP: VNG GESLOTEN

De VNG is donderdag 25 mei (Hemelvaartsdag) en vrijdag 26 mei gesloten.


Maandag 29 mei zijn wij weer bereikbaar.

Persvoorlichting VNG

Voor vragen over de standpunten van de VNG, interviewverzoeken of beeldmateriaal kunnen journalisten contact opnemen met de woordvoerders van de VNG. Omschrijf uw vraag zo duidelijk mogelijk. De woordvoerder die het betreffende onderwerp in portefeuille heeft neemt dan dezelfde dag contact met u op.
De woordvoerders zijn bereikbaar op: 070 373 82 90 of per e-mail woordvoerders@vng.nl.

Jan van Zanen over speerpunten gemeenten

Op zaterdag 8 april was VNG-voorzitter Jan van Zanen te gast bij Tros Kamerbreed. Het gesprek ging naast de gebeurtenissen in Syrië en Stockholm, de verhoudingen tussen Nederland en Turkije voornamelijk over het wensenlijstje dat de VNG heeft geagendeerd voor het nieuwe kabinet met daarop onder meer duurzaamheid, woningbouw en onderwijs voor vluchtelingenkinderen.

Feiten & cijfers

De VNG is de belangenbehartiger van de 388 gemeenten. De VNG maakt zo veel mogelijk informatie openbaar via de website, zoals nieuws en achtergronden over allerlei dossiers. De VNG verzamelt niet alle gegevens van alle gemeenten in Nederland. Voor sommige vragen van de media verwijzen we doornaar andere instanties die wel over dergelijke gegevens beschikken.

VNG pleit voor meer regie voor gemeenten in integratieproces

Op 27 maart zond Nieuwsuur een item uit over asielzoekers en integratie in Nederland. Burgemeester van Nijmegen en bestuurslid van de VNG, Hubert Bruls laat de kijker de vlakte zien waar in 2015 de tenten stonden. Heumensoord was in 2015 met 3.000 plaatsen de grootste opvanglocatie van Nederland.

In de uitzending is ook plaats voor de boodschap die de VNG wil meegeven in het informatieproces. Integratie en met name het leren van de Nederlandse taal is van essentieel belang: “Het nieuwe kabinet moet hier zo snel mogelijk  beginnen. Ook als dat voor niets is, bijvoorbeeld bij mensen die weer weggestuurd worden”, vindt Bruls.