In deze rubriek gaat het om de rol van de gemeente als werkgever. Geen gemakkelijke rol, in de huidige arbeidsmarkt is het een opgave om voor een personeelsbestand te zorgen dat aansluit bij de maatschappelijke opgaven waar gemeenten voor staan. Uiteraard is het ook van belang dat ambtenaren en bestuurders veilig, gezond, gemotiveerd en integer hun werk doen. Daarnaast hebben gemeenten, vanwege de banenafspraak, de taak om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Om mensen aan de slag te helpen - en te houden - zet de VNG in op thema’s als (financiële) arbeidsvoorwaarden en - omstandigheden, integriteit en de rechtspositie van politieke ambtsdragers.
Gerelateerde onderwerpen
Nieuws Arbeidszaken
Samenwerkingen
WSGO
De Werkgeversvereniging Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (WSGO) behartigt de gemeenschappelijke sociale en sociaal-economische belangen van de leden in de brede sector van gemeentelijke organisaties. Ze sluiten o.a. de cao af en geven informatie over arbeidsvoorwaarden.
A&O Fonds Gemeenten
In samenwerking met de VNG voorziet het A&O fonds de gemeentelijke sector van instrumenten zodat werkgevers en werknemers zich blijven ontwikkelen. Meer weten over de activiteiten van het A&O fonds? Kijk dan op hun site.
P&O-netwerken
In Nederland bestaan veel netwerken voor P&O'ers van gemeenten. De deelnemers komen regelmatig bij elkaar om met collega’s uit (buur)gemeenten over hun vakgebied te praten om van elkaars ervaringen te leren.
Agenda
MEEST RECENTE DISCUSSIES OP HET VNG-FORUM
Commissies
College voor Arbeidszaken (CvA)
Het College voor Arbeidszaken (CvA) is de werkgeversorganisatie voor alle Nederlandse gemeenten. Het CvA maakt, ondanks zijn apart bestuur, volledig onderdeel uit van de VNG. Het bestuur bestaat uit ongeveer 30 burgemeesters en wethouders.
Kamer Inclusieve Arbeid (KIA)
De Kamer Inclusieve Arbeid (KIA) van het College voor Arbeidszaken (CvA) is het werkgeversverband van alle gemeenten voor de sociale werkvoorziening en mensen in dienst van gemeenten die onder de Cao Aan de slag vallen.
Landelijke Klachtencommissie Ongewenst Gedrag voor de Decentrale Overheid (LKOG)
De LKOG onderzoekt klachten van medewerkers van gemeenten en gemeentelijke instellingen die zich bij de LKOG hebben aangesloten.
Advies- en Arbitragecommissie Decentrale Overheden (AAC-DO)
De AAC-DO geeft advies of doet een bindende uitspraak over geschillen op aanvraag van cao-partijen of deelnemers van het lokaal overleg, mits het reglement van het desbetreffende lokaal overleg in die mogelijkheid voorziet.
Ontslagcommissie
Gemeentelijke werkgevers die medewerkers willen ontslaan vanwege reorganisatie of bedrijfseconomische redenen, moeten voor toestemming een verzoek indienen bij de Cao Ontslagcommissie voor de sector gemeenten.
Adviescommissie Rechtspositie Politieke Ambtsdragers
De adviescommissie Rechtspositie Politieke Ambtsdragers behartigt de belangen voor burgemeesters, wethouders en raadsleden. Ook zorgt ze voor evenwicht tussen verantwoordelijkheden voortvloeiend uit het ambt en de rechtspositie.
Hoe kunnen we bijdragen aan de Global Goals?
De Global Goals (of Sustainable Development Goals/SDG’s) zijn 17 doelen van de VN om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Ook gemeenten dragen hieraan bij. Als het gaat om arbeidszaken letten gemeenten in hun personeelsbeleid op gelijke kansen voor mannen en vrouwen, dat geldt ook voor mensen met een handicap of afstand tot de arbeidsmarkt (Global Goals 5 en 10).