Gemeenten begeven zich als werkgever op de arbeidsmarkt. Hoe zorg je in een steeds krapper wordende arbeidsmarkt ervoor dat het personeelsbestand gezond is en aansluit bij de maatschappelijke opgaven waar gemeenten voor staan? De VNG ondersteunt gemeenten bij de aanpak van verschillende arbeidsmarktvraagstukken.
Nieuws
CO2-reductie van werkgebonden personenmobiliteit
Vanaf 1 juli 2024 zijn organisaties met 100 werknemers of meer verplicht jaarlijks te rapporteren over het zakelijke verkeer en woon-werkverkeer van werknemers. Om werkgevers te helpen bij het invullen van deze ‘CO2-rapportage’, is een handreiking gepubliceerd. Ook zijn enkele andere hulpmiddelen beschikbaar.
Lees meer over 'CO2-reductie van werkgebonden personenmobiliteit'
Werkboek 'Succesvol de arbeidsmarkt op!'
Hoe zorg je als werkgever voor een gezond personeelsbestand, voor nu en in de toekomst? Het werkboek 'Succesvol de arbeidsmarkt op!' neemt gemeenten in 9 stappen mee in het denken over arbeidsmarktvraagstukken, met tips en praktijkvoorbeelden.
Integriteit
Naast wet- en regelgeving op het gebied van integriteit vindt u in onze toolkits hulpmiddelen voor het vormgeven van een integriteitsbeleid en gedragscode.
Diversiteit en inclusie
Deze webinarserie van A&O fonds Gemeenten en de VNG draait om diversiteit en inclusie in het personeelsbestand van de gemeente. Elke aflevering behandelt een ander thema: arbeidsvermogen, culturele, etnische en religieuze achtergrond, LHBTI, gender, en leeftijd.
Modelovereenkomsten Wet DBA
Vanaf 1 januari 2025 zal er weer worden gehandhaafd op schijnzelfstandigheid. Zie daarvoor ook ons nieuwsbericht en de uitgebreide Kamerbrief van 6 september 2024 met een kabinetsreactie op het opheffen van het handhavingsmoratorium.
De Belastingdienst heeft in 2016 een aantal modelovereenkomsten-wet DBA van de VNG goedgekeurd. De nog 2 goedgekeurde modelovereenkomsten hebben betrekking op 'geen gezag' en 'inspanningsverplichting' en blijven geldend tot 28 april 2027. Daarna worden deze overeenkomsten verwijderd. Hier leest u meer over modelovereenkomsten.
NB: er kan slechts beschermende werking aan de modelovereenkomsten worden ontleend als opdrachtgever en opdrachtnemer ook daadwerkelijk in de praktijk handelen conform de modelovereenkomsten.