Deze campagne van de gemeente Lopik om pensionado's en zij-instromers te betrekken bij klussen binnen de gemeente is een veelbelovende aanpak. Een flexibel systeem is ontwikkeld waarin pensionado's en zij-instromers afzonderlijk klussen kunnen aannemen op basis van hun ervaring en beschikbaarheid.
Jaartal
2024Gemeente
De gemeente Lopik heeft, net als bij veel andere gemeenten, te maken met een personeelstekort, hierdoor kunnen er vertragingen ontstaan bij diverse taken. Om dit aan te pakken, is een innovatieve oplossing bedacht. Tegelijkertijd moedigen zij zij-instromers aan om ook deel te nemen en hun vaardigheden en enthousiasme in te zetten voor de lokale gemeenschap.
Dit project beoogt niet alleen het personeelstekort aan te pakken, maar ook een win-winsituatie te creëren waarbij ervaren pensionado's hun expertise delen en zij-instromers nieuwe energie brengen in de lokale gemeenschap.
Succesvol
Het project bleek zeer succesvol met 100 aanmeldingen, veel meer dan verwacht. Door dit onverwachte enthousiasme zijn er speeddates georganiseerd tussen teamleiders en pensionado's/zij-instromers om taken te identificeren waar hun ervaring van waarde kon zijn. De speeddates leidden tot succesvolle matches, waardoor in het afgelopen jaar aanzienlijk wat werk is toegewezen aan deze betrokkenen en deze klussen eindelijk hebben kunnen oppakken.
Bij gepensioneerden leverde dit een groot gevoel van waardering op en nuttige bijdrage kunnen leveren. Dit initiatief kreeg media-aandacht en stond in de schijnwerpers via tijdschriften, radio en zelfs tv. Dit niet alleen als erkenning voor het aanpakken van het personeelstekort, maar ook voor het creëren van een levendige gemeenschap van gepensioneerden en zij-instromers die actief bijdragen aan het welzijn van onze lokale gemeenschap.
Waardevol
Dit initiatief bleek van onschatbare waarde te zijn in het licht van de krappe arbeidsmarkt. Door pensionado's en zij-instromers actief te betrekken, is niet alleen het personeelstekort aangepakt, maar ook een waardevolle bron van ervaring en expertise aangeboord. Dit stimuleert een actieve betrokkenheid van de ervaren generatie in het arbeidsproces, waarbij de ervaren generatie een actieve rol speelt in het arbeidsproces en tegelijkertijd cruciale kennis behoudt en verspreidt.
De betrokkenheid van gepensioneerden draagt niet alleen bij aan de productiviteit, maar creëert ook een levendige, inclusieve gemeenschap. Het project gaat verder dan het oplossen van arbeidsproblemen; het stimuleert een duurzame en gezamenlijke benadering van arbeid, waarin ervaring en enthousiasme samenkomen om de lokale gemeenschap te versterken.
Herbruikbaar
Deze casus van het succesvolle pensionado- en zij-instromerprogramma van de gemeente Lopik is herbruikbaar bij elke andere gemeente vanwege zijn innovatieve aanpak en brede toepasbaarheid. De flexibele structuur, waarin ervaren pensionado's en zij-instromers op basis van expertise en beschikbaarheid taken oppakken, kan gemakkelijk worden aangepast aan andere organisaties met personeelstekorten.
Het overweldigende succes met meer dan 100 aanmeldingen toont aan dat dit model kan worden gerepliceerd in diverse gemeenschappen en sectoren. De speeddates als matchingtool en de media-aandacht kunnen als blauwdruk dienen voor soortgelijke initiatieven. De waarde van dit programma strekt zich uit tot het aanboren van onbenutte ervaring, het bevorderen van een actieve betrokkenheid van de ervaren generatie, en het creëren van een inclusieve gemeenschap. Deze aanpak biedt niet alleen een oplossing voor personeelstekorten maar bevordert ook duurzame arbeidspraktijken en gemeenschapsversterking.
Winnen
Deze casus verdient te winnen vanwege zijn vernieuwende manier in het aanpakken van personeelstekorten. Met meer dan 100 succesvolle aanmeldingen, vele geklaarde klussen, media-aandacht en een flexibele structuur, toont het programma zijn brede impact en waarde ook voor andere gemeenten. Het bevordert niet alleen lokale gemeenschapsversterking maar biedt ook een duurzaam model voor het betrekken van gepensioneerden en zij-instromers, waarmee het een inspirerend voorbeeld is voor andere organisaties die soortgelijke uitdagingen ondervinden.
Dit praktijkvoorbeeld kreeg een eervolle vermelding als kanshebber voor #GemeenteDelers 2024.