Het ‘Besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit’, een uitvloeisel van het Klimaatakkoord, is per 1 juli 2024 in werking getreden. Gemeenten hebben hiermee op verschillende manieren te maken: als bevoegd gezag van de regeling, als opdrachtgever aan de omgevingsdiensten voor toezicht en handhaving en als werkgever van hun eigen medewerkers.
Inhoud van het besluit
Het besluit is een uitwerking van het doel uit het Klimaatakkoord om de CO2-emissies door werkgebonden personenmobiliteit (woon-werkmobiliteit en zakelijke mobiliteit) in 2030 met 1 Mton terug te dringen. Op grond van het besluit moeten werkgevers met meer dan 100 werknemers jaarlijks voor 1 juli gegevens verstrekken over de werkgebonden personenmobiliteit van hun werknemers in het kalenderjaar daarvoor.
Het gaat om gegevens over het aantal gereisde kilometers, de gebruikte vervoermiddelen en brandstof. Werkgevers verstrekken die gegevens via een digitaal platform dat RVO momenteel ontwikkelt. Op basis van die gegevens berekent het platform de CO2-emissie automatisch. Via een rapportage krijgen werkgevers inzicht in hun emissies en worden ze gestimuleerd om reducerende maatregelen te nemen.
Lees het Besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit
Gemeenten als bevoegd gezag
Gemeenten zijn bevoegd gezag op het gebied van toezicht en handhaving van de regeling. Zij verlenen opdracht aan de omgevingsdiensten, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van toezicht- en handhavingstaken. Eerder hebben we kritische vragen gesteld over de rol (en verdeling) van het bevoegd gezag en de vergoeding van de uitvoeringslasten. Hierover zijn we momenteel nog in gesprek met IenW. In 2025 wordt de regeling zowel inhoudelijk (of een norm nodig is of niet) als procesmatig (verantwoordelijkheidsverdeling) geëvalueerd.
Lees de meest recente VNG-inbreng over de regeling (pdf, 216 kB)
Gemeenten als werkgever
Veel gemeenten hebben meer dan 100 medewerkers in dienst en moeten daarom in de toekomst de reisgegevens van hun medewerkers verstrekken. Dat betekent dat zij hun administratie, als die nu is ingericht op alleen het aantal kilometers, zo moeten aanpassen dat het registreren van die extra gegevens mogelijk wordt. De VNG vindt het belangrijk dat we als decentrale overheden het goede voorbeeld geven.
- Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit - Handreiking voor werkgevers
- Op het werkgeversforum (achter inlog) vindt u de opname en presentatie van een informatiesessie en een bestand met vragen en antwoorden
- Nieuwsbericht Grote werkgevers op weg naar schonere kilometers
Meer informatie
Lees meer op de website over de regeling (co2reductiemobiliteit.nl)