Deelmobiliteit speelt een cruciale rol in de transitie naar een duurzaam mobiliteitssysteem. Het gaat om vervoersmiddelen zoals fietsen, scooters en auto's die voor korte tijd kunnen worden geleend of gehuurd, vaak via een (online) platform. Gemeenten kunnen deelmobiliteit aanmoedigen en reguleren.

Inzet van de VNG

De VNG ziet deelmobiliteit als belangrijk onderdeel van ons mobiliteitssysteem. Dit model draagt bij aan efficiënter gebruik van vervoersmiddelen en vermindert de noodzaak voor individueel autobezit, wat leidt tot minder verkeersdrukte en een lagere CO2-uitstoot.

We zetten ons daarom in voor de bevordering van deelmobiliteit in zowel dichtbevolkt als landelijk gebied. Daarnaast zien we de meerwaarde om beleid te standaardiseren en harmoniseren, mits gemeenten hierin genoeg vrijheid krijgen.

Om dit mogelijk te maken doen we ambtelijk en bestuurlijk mee met het programma Natuurlijk!Deelmobiliteit en werken we aan modelbepalingen voor deelmobiliteit.

Programma Natuurlijk!Deelmobiliteit: tools voor gemeenten

Binnen het nationale samenwerkingsprogramma Natuurlijk!Deelmobiliteit worden diverse tools en richtlijnen ontwikkeld om gemeenten te ondersteunen bij de implementatie van deelmobiliteit. Deze zijn allemaal vrij toegankelijk.

VNG Modelbepalingen voor deelmobiliteit

De VNG werkt samen met het programma Natuurlijk!Deelmobiteit aan de actualisatie van modelbepalingen die gemeenten kunnen integreren in hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en Parkeerverordening. Deze modelbepalingen, die begin 2025 beschikbaar zijn, helpen gemeenten om deelmobiliteit op een uniforme en juridisch houdbare manier te reguleren.  

  • Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact op met Elsa Wollaert via info@vng.nl
  • Wilt u input leveren voor deze modelbepalingen? U bent van harte welkom bij onze online sessie op 2 december

Verdere ondersteuning: CROW

Het CROW, een kennisplatform voor infrastructuur en verkeer, biedt uitgebreide informatie en richtlijnen over deelmobiliteit. De resources van CROW kunnen gemeenten helpen om beleid voor slimme mobiliteit te ontwikkelen en implementeren. Lees meer op de website van CROW