Gemeenten hebben een breed takenpakket op het gebied van mobiliteit, waaronder verduurzaming, beheer en onderhoud van lokale wegen, reguleren van verkeer, parkeren en het vervoer van leerlingen en gehandicapten.
Klimaatakkoord en mobiliteit
Het doel van het Klimaatakkoord is dat in 2030 de uitstoot van CO2 met 49% omlaag is gebracht. Om dit te bereiken zijn afspraken gemaakt in 5 clusters, waaronder mobiliteit.
Lees meer over de mobiliteitsafspraken in het Klimaatakkoord
Nieuws
Ons standpunt
We moeten anders gaan kijken naar mobiliteit om woningen, onderwijs, zorg en banen in de toekomst voor iedereen bereikbaar te houden. In onze ruimtelijke planning gaan we rekening houden met de bereikbaarheid van cruciale voorzieningen. Gemeenten maken de omslag van het faciliteren van mobiliteit naar het sturen op mobiliteit, en roepen het rijk op om ruimte te maken voor maatwerk op regionale schaal.
Lees het VNG-perspectief op mobiliteit in 2050 (pdf, 588 kB)
Bestuurlijk VNG-netwerk Mobiliteit van start: doet u mee?
De VNG nodigt u van harte uit om deel te nemen aan het nieuw te vormen bestuurlijk netwerk Mobiliteit. Daarin kunt u met andere gemeentelijke bestuurders kennis, voorbeelden en ervaringen uitwisselen. Ook kunt u via het netwerk invloed uitoefenen op landelijke ontwikkelingen met directe impact op gemeenten.
Rol van gemeenten
Gemeenten hebben een breed takenpakket op het gebied van mobiliteit. Hierbij gaat het niet alleen om het beheer en onderhoud van lokale wegen. Ook het reguleren van verkeer, parkeren en het vervoer van leerlingen en gehandicapten zijn taken van gemeenten.
Risicogestuurd werken aan verkeersveiligheid
De VNG heeft verkeersveiligheid als een van haar speerpunten en heeft daarom in 2021 in totaal 100 gesprekken gevoerd met verkeersambtenaren en wethouders over de voortgang, knelpunten en behoeften rondom verkeersveiligheid en risicogestuurd werken. Naar aanleiding daarvan doen we in het eindrapport 7 aanbevelingen.
Maak ruimte voor lopen en fietsen
Gemeenten zijn bezig met een mobiliteitstransitie. Daarbij is aandacht voor het verminderen, veranderen en verduurzamen van mobiliteit. Een belangrijk onderdeel ervan is dat gemeenten en de VNG inzetten op het bevorderen van actieve mobiliteit.
Gehandicaptenparkeerkaart (GPK)
Wij krijgen veel vragen van gemeenten over de gehandicaptenparkeerkaart. Bijvoorbeeld over wet- en regelgeving en de kosten.
Agenda
Meest recente discussies op het VNG-forum
Modelverordening parkeren
De VNG maakt de model-parkeerverordening en de model-verordening parkeerbelastingen. Beide modelverordeningen sluiten naadloos op elkaar aan.
Hoe zit het met de mobiliteitscijfers van uw gemeente?
Bekijk de lokale cijfers van uw gemeente in een overzichtelijk dashboard op waarstaatjegemeente.nl.
Praktijkvoorbeelden
Gemeentelijk Netwerk Mobiliteit en Infrastructuur (GNMI)
Ruim 50 gemeenten vormen het GNMI, dat zich richt op kennis uitwisselen over verkeer en vervoer. Ze trekken samen op bij thema’s zoals openbaar vervoer, doelgroepenvervoer, parkeren, smart mobility, verkeersveiligheid en zero emissie. Met als doel dat gemeenten nationale en lokale beleidsopgaven zo goed mogelijk op elkaar kunnen afstemmen. Het GNMI doet dit in samenspraak met de VNG, G4 Verkeer en Vervoer, IPO en andere partners, zoals CROW.