Nieuws
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor veilig bouwen, maar krijgen met de plannen van het kabinet geen informatie meer over de risico’s van vervoer van gevaarlijke stoffen. Aan de andere kant moeten ze soms kosten maken voor onnodige veiligheidsmaatregelen. In onze brief aan de Kamer lichten we deze punten toe.
Aanbestedende diensten zijn verplicht om een bepaald percentage van hun voertuigen en voertuigdiensten emissievrij aan te besteden. Het ministerie van IenW stelt voor deze percentages te verhogen. In de consultatie hierover kunnen gemeenten tot en met 20 augustus hun reactie geven op de voorstellen.
Het voorontwerp Nota Ruimte agendeert urgente keuzes die gemaakt moeten worden in de schaarse ruimte van Nederland. De VNG onderstreept de noodzaak hiervan. Het voorontwerp is een goede basis om het gesprek te voeren over deze keuzes en hoe ze regionaal vorm krijgen.
De vele slachtoffers en hoge maatschappelijke kosten maken duidelijk dat we niet genoeg doen aan verkeersveiligheid. In een brief aan de Kamer geven we enkele aandachtspunten om het aantal slachtoffers structureel te verlagen.
Gemeenten en provincies kunnen vanaf 1 juli de specifieke uitkering (SPUK) 'Klimaatneutrale en circulaire infrastructuurprojecten' aanvragen. Daarmee wil het ministerie van IenW stimuleren dat in grond-, weg- en waterbouw (GWW) CO2-reducerende en circulaire maatregelen worden toegepast.
In het hoofdlijnenakkoord staat dat wordt bezien hoe het instellen van zero-emissiezones kan worden uitgesteld, onder andere om uitzonderingen voor bijvoorbeeld ondernemers landelijk te kunnen standaardiseren. Gemeenten keren zich hiertegen. Uitstel is juist in het nadeel van ondernemers.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt € 2,5 miljoen aan cofinanciering beschikbaar om initiatieven op het gebied van deelmobiliteit te ondersteunen. Gemeenten komen hiervoor ook in aanmerking. Als uw gemeente interesse heeft, kunt u dit tot uiterlijk 31 mei kenbaar maken.
Voor de aanpak van grote opgaven zoals woningbouw, verduurzaming en leefbaarheid, zijn goede bereikbaarheid en verkeersveiligheid essentiële randvoorwaarden. Het nieuwe kabinet moet daarom mobiliteit onlosmakelijk onderdeel maken van nieuw beleid.
Deze week debatteert de Kamercommissie IenW met de minister en staatssecretaris over strategische keuzes rondom bereikbaarheid. Voor provincies en gemeenten staat er veel op het spel. In onze inbreng brengen we enkele punten onder de aandacht. We dringen er onder meer op aan om te beginnen met wat nu al kan.