De Arbeidsinspectie intensiveert de controle op de fysieke belasting van stratenmakers. Nieuw is dat handmatig straten direct wordt stilgelegd. Ook let de inspectie strenger op de ketenverantwoordelijkheid. Ze kan ook gemeenten als opdrachtgevers en de coördinator ontwerpfase aanspreken bij overtredingen.

Wat betekent dit voor gemeenten?

Gemeenten hebben als opdrachtgever een cruciale rol in het bevorderen van gezond en veilig stratenmakerswerk. Dit begint al in de ontwerpfase van projecten. Zij bepalen de materialen en moeten onderzoeken of deze mechanisch verwerkt kunnen worden. De wettelijke norm is dat bestrating mechanisch wordt aangebracht. Handmatig straten mag alleen bij hoge uitzondering en onder strikte voorwaarden.

Daarnaast moet de werkwijze vooraf goed worden vastgelegd in een straatwerkplan. Dit plan ontbreekt echter vaak of is niet volledig uitgewerkt, waardoor onveilige situaties ontstaan. De Arbeidsinspectie zal hierop handhaven en bij gebreken direct optreden tegen zowel de opdrachtnemer als de opdrachtgever.

Hoe kunnen gemeenten aan de eisen voldoen?

  • Zorg voor een goed straatwerkplan: De werkwijze moet weloverwogen zijn en duidelijk beschreven worden.
  • Voorkom handmatig straten: Kies materialen en ontwerpen die mechanisch gelegd kunnen worden.
  • Betrek aannemers vroegtijdig: Nodig opdrachtnemers al in de ontwerpfase uit om technische mogelijkheden en oplossingen te bespreken.
  • Maak de juiste bouwkundige, technische en organisatorische keuzes (BTO-keuzes): Zorg voor een goede samenwerking tussen de coördinator ontwerpfase en de coördinator uitvoeringsfase.
  • Neem een actieve rol bij het V&G-plan: Als een Veiligheids- en Gezondheidsplan (V&G-plan) vereist is, of bij projecten met meerdere werkgevers, wordt van gemeenten verwacht dat zij actief coördineren.