
Door goede arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden kunnen werknemers veilig, gezond en gemotiveerd hun werk doen. De VNG ondersteunt gemeentelijke organisaties met informatiemateriaal over praktische zaken op de werkvloer. In dit dossier staat informatie over de thema’s arbeidsomstandigheden, collectieve zorgverzekering en het gemeentelijk functiewaarderingssysteem HR21.
Nieuws
Collectieve zorgverzekering
Op de site collectiefzorgaanbod.nl vindt u de door VNG, IPO en UvW gemaakte overzichten van premies (inclusief collectiviteitskorting) en de belangrijkste vergoedingen voor de basisverzekering en aanvullende (tandarts)verzekeringen die binnen het collectieve contract worden aangeboden.
HR21
HR21 is het sectorale functiewaarderingssysteem voor gemeenten en andere organisaties in de gemeentelijke sector. De VNG is eigenaar van HR21. Leeuwendaal en BuitenhekPlus hebben het systeem ontwikkeld.
Vraag en antwoord
-
Per gemeente, openbaar lichaam of rechtspersoon is een uniek collectiviteitsnummer aangemaakt. De collectiviteitsnummers worden door de zorgverzekeraars zelf bepaald en geregeld. Deze nummers zijn ook aangeleverd bij de vergelijkingssite www.collectiefzorgaanbod.nl . Deze collectiviteitsnummers zijn per verzekering te vinden door te zoeken op de naam van de gemeente. Op deze wijze kan de collectiviteitskorting worden verrekend.
-
Wie vallen er onder de reikwijdte van de collectieve zorgverzekering? Geldt de collectieve zorgverzekering ook voor raadsleden en gepensioneerden?
De volgende medewerkers behoren tot de kring van verzekerden :1. De werknemer die een aanstelling of arbeidsovereenkomst heeft bij/met een
- gemeente
- gewest dat lid is van de VNG
- een openbaar lichaam of andere rechtspersoon dat/die een aansluitingsovereenkomst heeft
- gesloten met het College voor Arbeidszaken of anderszins de gemeentelijke rechtspositie
- (CAR-UWO) volgen en/of
- de VNG.
2. De persoon die direct voorafgaande aan de hierna genoemde pensioenen of uitkeringen een aanstelling of arbeidsovereenkomst had met de onder a., b. of c. genoemde organisaties
b. FLO, FPU, ABP ouderdomspensioen of ABP Keuzepensioen
c. WW, bovenwettelijke WW, WAO, WIA of soortgelijke regelingen3. (Ex) Politieke ambtsdragers:
d. - burgemeesters
e. - wethouders
f. - raadsleden
g. - de hiervoor sub d tot en met sub f genoemde oud bestuurders en oud leden die uit hoofde van hun ambtsvervulling gebruik maken van een pre-pensioenregeling, gepensioneerd zijn of een ontslaguitkering genieten uit hoofde van de Algemene Pensioenwet Politieke Ambtsdragers.
4. Overige doelgroepen:
h. - Buitengewoon Ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS): de persoon die op grond van artikel 1:16 van het Burgerlijk Wetboek is benoemd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.
i. - vrijwillig lid van de brandweer: de persoon die anders dan bij wijze van beroep werkzaam is bij de gemeentelijke brandweer of een veiligheidsregio
j. - gezinsleden en gelijkgestelden: echtgenoten, partners, weduwen en weduwnaars van alle hiervoor genoemden.
k. - de kinderen van alle hiervoor genoemden. Kinderen zijn eigen-, stief-, pleeg- of adoptiekinderen jonger dan 30 jaar op voorwaarde dat voor die kinderen aanspraak bestaat op:
- kinderbijslag, of
- uitkeringen uit hoofde van de Wet Studiefinanciering 2000, respectievelijk de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS)PS: Medewerkers die ontslag hebben genomen of ontslagen zijn, kunnen geen gebruik maken van het collectieve zorgcontract. Zij kunnen mogelijk deelnemen bij hun nieuwe werkgever.
-
De wet maakt het mogelijk om ambtenaren van de burgerlijke stand van een andere gemeente ook als zodanig in de eigen gemeente te benoemen. Hierdoor wordt voorkomen dat bij afwezigheid van de eigen abs de werkzaamheden geen doorgang kunnen vinden.
Arbocatalogus
In de arbocatalogus van het A&O fonds Gemeenten vindt u technieken, methoden en normen over veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Het gaat om de onderwerpen:
- werkdruk
- agressie en geweld
- beeldschermwerk
- fysieke belasting
Agressie
Medewerkers in de gemeentelijke sector krijgen regelmatig te maken met agressie en soms zelfs geweld. Hoe richt u uw organisatie zo in dat dit zo veel mogelijk voorkomen kan worden? En welke stappen moet u zetten als het toch gebeurt? Op de website Veilige publieke dienstverlening van het ministerie van BZK, de website van het Netwerk Weerbaar Bestuur en in de arbocatalogus staat veel informatie die gemeenten kunnen gebruiken.