Werknemers en werkgevers hebben in het sociaal akkoord van april 2013 afgesproken om extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Het doel van de Banenafspraak is dat er in 2026 125.000 banen zijn bijgekomen waarvan 100.000 in de marktsector en 25.000 bij de overheid. Deze ambitieuze doelstelling vergt een andere manier van kijken naar functies en arbeidspatronen. De VNG ondersteunt met andere overheidswerkgevers haar leden hierbij met bijeenkomsten, praktische hulpmiddelen en het delen van voorbeelden.
Nieuws
Banenafspraak
Over het realiseren van de banenafspraak is al veel informatie beschikbaar. Van het vormgeven van een aanpak tot het begeleiden van medewerkers na het aannemen. Hier vindt u een praktisch overzicht van de banenafspraak.
Cao Aan de slag
Gemeenten begeleiden mensen met een arbeidsbeperking na 1 januari 2015 op grond van de Participatiewet zoveel mogelijk naar regulier werk. Voor deze werknemers geldt de Cao Aan de Slag.
Wet sociale werkvoorziening (WSW)
Alleen mensen die voor 2015 een WSW-indicatie en -dienstverband hadden, werken nog bij de sociale werkplaats. Zij vallen onder de Cao SW. Zie ook Wet sociale werkvoorziening (WSW)
Vraag en antwoord
-
- Mensen die onder de Participatiewet vallen en die geen wettelijk minimumloon (WML) kunnen verdienen;
- Mensen met een Wsw-indicatie;
- Wajongers met arbeidsvermogen;
- Mensen met een Wiw-baan of ID-baan;
- Leerlingen uit het vso-/pro scholen en mbo entree-opleiding na aanmelding bij het UWV.*
* Eén van de afspraken is dat leerlingen van vso-/pro scholen en mbo-entree opleidingen zich rechtstreeks kunnen aanmelden bij UWV voor de doelgroepbeoordeling banenafspraak. Ook hebben deze scholen een specifieke groep (ex) leerlingen aangemeld in het doelgroepregister. Om te voorkomen dat zij nadat zij hun school hebben afgerond, tussen de wal en het schip vallen.
-
Onder een aantal voorwaarden kan dat. Het criterium voor de banenafspraak/quotumheffing is dat een baan meetelt als er sprake is van een dienstbetrekking (al dan niet gedetacheerd/ingeleend). Daarnaast moet de persoon die werkt vallen onder de doelgroep voor de banenafspraak/quotumheffing en in het doelgroepregister staan. Jongeren onder de 18 jaar hebben geen Wajong en geen Wsw-indicatie. Dat betekent dat ze alleen tot de doelgroep kunnen horen als ze onder de Participatiewet vallen en als UWV heeft vastgesteld dat ze niet WML kunnen verdienen. Er is geen leeftijdsgrens verbonden aan het aanvragen van een beoordeling arbeidsvermogen.
Jongeren van 16 en 17 jaar hebben geen recht op uitkering op grond van de Participatiewet. Zij kunnen wel een beroep doen op arbeidsondersteuning door de gemeente op grond van de Participatiewet als ze als werkzoekende staan ingeschreven bij UWV en daardoor vallen onder de definitie van niet-uitkeringsgerechtigde, zoals is vastgelegd in de Participatiewet. Bij de zogenaamde niet-uitkeringsgerechtigden geldt geen leeftijdgrens. De gemeente is verplicht bij verordening beleid te formuleren voor de arbeidsondersteuning aan de doelgroep Participatiewet, waaronder ook niet-uitkeringsgerechtigden.
-
- Er is sprake van een extra of nieuwe baan van iemand uit de doelgroep, als deze verloning is ontstaan na 1 januari 2013;
- Als één baan wordt geteld het aantal verloonde uren dat de mensen uit de doelgroep gemiddeld werken. Het gaat om een baan van 25,5 uur per week. Banen minder dan 25,5 uur tellen mee naar evenredigheid. Dit geldt ook voor banen groter dan 25,5 uur;
- Inleenverbanden en detacheringen. Ddetacheringen vanuit de sociale werkvoorziening (waaronder groepsdetacheringen) tellen mee bij sector waar zij daadwerkelijk werken. Bij de nulmeting en de monitoring vindt jaarlijks, in overleg met belanghebbenden waaronder Cedris, ABU en NBBU, een aanvullend representatief onderzoek plaats. Op basis van de verdeelsleutel die uit dit onderzoek naar voren komt, is het mogelijk de uitgeleende werknemers uit de doelgroep toe te delen aan de sector markt of de sector overheid;
- Bij de quotumheffing wordt geteld op het niveau van de individuele werkgever, en niet, zoals bij de banenafspraak, op landelijk niveau. Tijdens de eventuele quotumregeling tellen inleenverbanden mee bij de inlenende werkgever. SZW werkt samen met alle betrokken partijen uit op welke manier dit het beste kan gebeuren
Praktijkvoorbeelden
Publicaties & Brieven
