Als raadslid staat u gedurende uw raadsperiode voor grote opgaven. Deze opgaven beslaan het sociale, economische én fysieke domein. Als de opgaven met elkaar verbonden zijn, betekent dit dat oplossingen ook in samenhang moeten worden gevonden. Het begrip brede welvaart overstijgt bijvoorbeeld economie en inkomen: het gaat ook over gezondheid, toegankelijkheid en inclusie, de kwaliteit van de leefomgeving en nog veel meer. Dit komt allemaal samen in de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen, ofwel de Global Goals.
De Global Goals zijn een nuttige kapstok om gemeenten te helpen lokaal naar een duurzamere toekomst toe te werken. U staat er niet alleen voor. Het Gemeenten4GlobalGoals netwerk van de VNG helpt raadsleden om wegwijs te worden binnen de Global Goals.
Global Goals for Sustainable Development
De Global Goals zijn in 2015 aangenomen door de VN als wereldwijde, gemeenschappelijke doelen voor duurzame ontwikkeling. Alle lidstaten hebben zich eraan gecommitteerd. Gemeenten zijn onmisbaar voor het waarmaken van de doelen, door hun rol in de uitvoering op lokaal niveau. Deze positie biedt mogelijkheden voor concrete maatregelen, afgestemd op lokale behoeften en context. De gemeenteraad heeft als hoogste bestuursorgaan in de gemeente een belangrijke rol en grote invloed op de lokale vertaling van deze duurzaamheidsagenda.
Gemeenten4GlobalGoals
Gemeenten en inwoners dragen al op veel manieren bij aan de doelen. Het VNG-netwerk Gemeenten4GlobalGoals heeft als inzet om met zo veel mogelijk Nederlandse gemeenten deze doelen te helpen realiseren. Ruim 120 gemeenten hebben zich al aangesloten bij het netwerk. Al meer dan 50% van de Nederlanders woont in een Global-Goals gemeente. Door deelname aan het netwerk bevordert de gemeente het lokaal bewustzijn van de mondiale doelen. En dat versterkt het draagvlak voor gezamenlijke inspanningen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties.
Wat hebben de Global Goals te bieden aan de raad?
- Ze bieden een helder, bruikbaar en integraal kader voor het ontwikkelen en toetsen van beleid. De Global Goals vormen een internationaal erkend raamwerk met een positieve blik op de toekomst. De gemeente Aalten gebruikte de Global Goals bijvoorbeeld als afwegingskader voor herinrichtingsplannen.
- In de samenwerking met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties vormen de Global Goals een verbindend element. Veel gemeenten werken samen met bedrijven die de duurzaamheidsdoelen geadopteerd hebben, zoals Deventer. Ook zijn er verscheidene burgerplatforms waar inwoners samen met de gemeente aan de slag gaan met de Global Goals, zoals in Loon op Zand.
- De Global Goals vormen een herkenbare taal waarmee de gemeente zich internationaal kan profileren. Binnen internationale uitwisseling of samenwerking kan er makkelijk worden verwezen naar het gezamenlijke begrippenkader dat gepaard gaat met de doelen. Zie het voorbeeld van de gemeente Opsterland.
- De gemeente draagt direct bij aan een rechtvaardige, veilige en welvarende wereld, zowel binnen de gemeentegrenzen als daarbuiten. Het creëren van zo’n veilige en rechtvaardige leefomgeving is een primaire taak van de gemeente, en kan worden onderbouwd met de duurzame ontwikkelingsdoelen.
Wat kunt u als raadslid doen?
Hieronder leest u in het kort de verschillende rollen die de raad op zich kan nemen. Meer informatie vindt u in de handreiking De Global Goals in de Nederlandse gemeenteraad (pdf, 8,3 MB), waarin uitgebreid wordt aangekaart wat de Global Goals en de raad voor elkaar kunnen betekenen en welke inspanning er verwacht wordt.
Agenderen
- De raad kan een verzoek bij het college indienen om aan te sluiten bij het Gemeenten4GlobalGoals netwerk of om inzet op de Global Goals in kaart te brengen. Gebruik hiervoor de voorbeeldteksten voor een motie of schriftelijke vragen.
- Meld, na afstemming met de raad en/of het college, uw gemeente aan als Global Goals gemeente. Hoe breder het besluit om u aan te melden gedragen wordt binnen de gemeente, des te krachtiger u te werk kunt gaan.
- Laat de Tijdcapsule naar uw gemeente komen om met uw inwoners en de gemeenteraad over de Global Goals te debatteren.
- Leen promotiemateriaal van VNG International om evenementen aan te kleden.
- De raad kan de Global Goals op lange termijn blijven agenderen door een Global Goals raadsprogramma te ontwikkelen. Zie het voorbeeld van de gemeente Amstelveen.
Kaderstellen
- Als raadslid kunt u een afspraak initiëren dat progressie op de Global Goals wordt verwerkt in raadsvoorstellen.
- Spreek een voorkeur uit voor de mate waarin de 17 doelen het werk van de gemeente structureren, of de wijze waarop monitoring plaatsvindt.
Vertegenwoordigen
- Als raadslid kunt u raadsfracties mobiliseren om zich te verbinden aan de Global Goals, bijvoorbeeld via een lokaal Global Goals platform.
- Raadsleden zien erop toe dat de inzet van de gemeente aansluit bij wat leeft in de samenleving.
- Vraag ondersteuning van VNG International bij uw keuze van passende activiteiten, of voor een inleiding bij een gemeentelijke bijeenkomst over de Global Goals. Lees ook: Kick-off als nieuwe Global Goals gemeente
Controleren
- Als raadslid kunt u de prestaties op prioritaire doelen monitoren. Maak hierbij gebruik van het Global Goals dashboard.
- Leg het gemeentelijk beleid langs de Global Goals en laat een eigen meting doen van voortgang op de doelen. U kunt zelfs uw gemeentebegroting laten aansluiten bij de Global Goals.
Meer informatie
- Netwerk Gemeenten4GlobalGoals
- Wat betekent het Global Goals gemeente te zijn?
- Trainingsvideo
- De 17 Global Goals (pdf, 400 kB)
- Handreiking Global Goals in de Nederlandse gemeenteraad (pdf, 8,3 MB)
- Handreiking Global Goals in het gemeentelijk beleid (pdf, 6,2 MB)
- Website van betrokken partners in Nederland
- Contact via globalgoals@vng.nl