Europese wet- en regelgeving, wereldwijde ontwikkelingen en mondiale afspraken werken door op nationaal en regionaal niveau. Europese subsidies, kennisdeling en belangenbehartiging op Europees en mondiaal niveau zijn van belang voor de ontwikkeling van gemeenten en regio’s.

Gerelateerde onderwerpen

Europese Week van Steden en Regio’s 2022

Van 10 t/m 13 oktober vindt de 20e editie van de Europese Week van Steden en Regio’s plaats. Het thema van dit jaar is 'Nieuwe uitdagingen voor de cohesie in Europa'. We hebben voor u een overzicht gemaakt van interessant bijeenkomsten met bijdragen van Nederlandse gemeenten en andere organisaties.

Onderzoek naar de Europese dimensie van het lokaal bestuur

De VNG en het Huis van de Nederlandse Provincies laten een onderzoek doen naar de europeanisering van Nederlandse gemeenten en provincies. Inmiddels is de reactietermijn van de vragenlijst verstreken. 

Aan de slag met de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering

Samen met gemeenten werken we aan het sterker en slimmer maken van de uitvoering. We kopen samen in, werken samen aan nieuwe producten en diensten en spreken standaarden af. Dat doen we vanuit de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU) en het bijbehorende fonds GGU. Elke gemeente draagt hieraan bij en kan gebruik maken van meer dan 70 oplossingen die vanuit dit fonds zijn ontwikkeld.

Hieronder staan de producten, diensten en programma’s die helpen om uw dienstverlening te verbeteren.

Meest recente discussies op het VNG-forum

Opvang Oekraïense Vluchtelingen

3776 deelnemers | Laatst bijgewerkt op 2 februari 2023 om 16:57

Europa lokaal

604 deelnemers | Laatst bijgewerkt op 24 oktober 2022 om 13:46

Wat doet de VNG-commissie Europa en Internationaal

De Commissie Europa en Internationaal behartigt de belangen van de Nederlandse Gemeenten in de Europese Unie, de Raad van Europa en de Verenigde Naties en tijdens Europese of internationale debatten en bestuurlijke overleggen in Nederland.