Europese wet- en regelgeving, wereldwijde ontwikkelingen en mondiale afspraken werken door op nationaal en regionaal niveau. Europese subsidies, kennisdeling en belangenbehartiging op Europees en mondiaal niveau zijn van belang voor de ontwikkeling van gemeenten en regio’s.

Gerelateerde onderwerpen

Onderzoek naar de Europese dimensie van het lokaal bestuur

De VNG en het Huis van de Nederlandse Provincies hebben onderzoek laten doen naar de Europeanisering van Nederlandse gemeenten en provincies.

Lees meer over het onderzoek

De portefeuillehouder Europa en internationaal in gemeenten

In de flyer 'De portefeuillehouder Europa en internationaal in gemeenten' benadrukken we het belang van het aanstellen van een bestuurlijke portefeuillehouder en bieden we inspiratie voor de manier waarop het profiel en de taken van een Europese en internationale portefeuille ingevuld kunnen worden.

Lees de flyer

Aan de slag met de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering

Samen met gemeenten werken we aan het sterker en slimmer maken van de uitvoering. We kopen samen in, werken samen aan nieuwe producten en diensten en spreken standaarden af. Dat doen we vanuit de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU) en het bijbehorende fonds GGU. Elke gemeente draagt hieraan bij en kan gebruik maken van meer dan 70 oplossingen die vanuit dit fonds zijn ontwikkeld.

Hieronder staan de producten, diensten en programma’s die helpen om uw dienstverlening te verbeteren.

Meest recente discussies op het VNG-forum

Europa lokaal

558 deelnemers | Laatst bijgewerkt op 12 april 2024 om 16:47

Opvang Oekraïense Vluchtelingen

3239 deelnemers | Laatst bijgewerkt op 11 april 2024 om 09:42
Nieuws