Nieuws
Bijna een jaar geleden verwoestte een aardbeving het Hoge Atlasgebied van Marokko. De ramp was enorm, maar dat gold ook voor de veerkracht en kracht van de inwoners. Zij werden geholpen door maar liefst 39 gemeenten die een bijdrage doneerden aan het VNG Fonds voor Noodhulp, Wederopbouw en Vredesbevordering.
Van 8 tot en met 10 oktober 2024 verwelkomt Den Haag lokale bestuurders vanuit de hele wereld voor de United Cities and Local Governments (UCLG) World Council. Tijdens de Council vindt de derde editie van de UCLG Municipal Peace Talks plaats.
De VNG hijst op woensdag 25 september samen met zoveel mogelijk gemeenten de Global Goals-vlag. Daarmee laten we zien dat we via de 17 Global Goals streven naar een meer inclusieve, rechtvaardige en duurzame samenleving in 2030. Doe ook mee en meld uw gemeente aan!
Sinds 2010 organiseert de Europese Commissie, in samenwerking met het European Disability Forum , de Access City Award. Deze award heeft als doel om Europese steden te belonen die toegankelijkheid prioriteit geven.
De Europese Commissie lanceerde in 2019 de Green Deal. Kenniscentrum Analyse voerde een impactanalyse uit op EU-wetsvoorstellen voor de fysieke leefomgeving. Het gaat om: Herziening richtlijn stedelijk afvalwater, Natuurherstelverordening, Bodemmonitoringrichtlijn, Herziening richtlijn industriële emissies.
De VNG heeft vragen over de uitvoerbaarheid bij het innen van de eigen bijdrage van Oekraïners die gebruikmaken van de gemeentelijke opvang. Gemeenten zijn daartoe vanaf 1 juli verplicht. De VNG ondersteunt deze invoering, maar wijst vanwege de openstaande vragen gemeenten op de 6 maanden implementatietijd.
122 experts van 57 gemeenten werkten mee aan de uitvoeringsanalyse van nieuwe cyberveiligheidswetgeving. Het rapport biedt inzichten voor de vertaling van EU-wetgeving naar nationale regelgeving. De uitvoeringskosten voor gemeenten hangen nauw samen met de keuzes die nog door het rijk moeten worden gemaakt.
De EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over de inzet voor onderhandelingen met het Europees Parlement (EP) en de Europese Commissie over de bodemmonitoringsrichtlijn. Een raadswerkgroep gaat de amendementen van het EP analyseren. Het doel is om aan het einde van dit jaar een definitief akkoord te hebben.
Tijdens de Europese Milieuraad hebben de EU-lidstaten ingestemd met de verordening natuurherstel. Nederland stemde tegen, maar door een persoonlijke overtuiging van de Oostenrijkse minister werd er een gekwalificeerde meerderheid behaald. De verordening is direct van kracht.
Hoe kunnen lokale overheden en jongeren beter samenwerken voor een duurzame en inclusieve toekomst? Tijdens de Shaping our Future Conference , opgezet door en voor jongeren, werden in Utrecht concrete aanbevelingen opgesteld om de invloed van jongeren in besluitvorming via lokale overheden te vergroten.