rode daken en groene kozijnen

Dutch Societal Innovation Hub (DSIH)

Gerelateerde thema's

De Dutch Societal Innovation Hub (DSIH) is een Europees programma. DSIH heeft als doel om de maatschappelijke impact van digitale innovaties bij de gemeentes en provincies te vergroten. Om zo bij te dragen aan een duurzaam en klimaatneutraal Europa. 

Waarom DSIH?

Nederland staat voor grote maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie, het uitbreiden van het aantal woningen en de aanpassing aan klimaatverandering. Opgaven waarbij overheden ook regelmatig vastlopen door beperkingen van het huidige systeem. Het is tijd voor verandering. Alleen als overheden, kennisinstellingen, marktpartijen en de samenleving zich anders organiseren en op een andere manier met elkaar samenwerken, kunnen we de vraagstukken van vandaag en morgen oplossen.

Wat doet DSIH?

DSIH richt zich op de volgende Europese missies:

  • Klimaatadaptatie
  • Klimaatneutrale steden en regio’s
  • Gezonde bodem en biodiversiteit

Samen met bestaande communities en ecosystemen onderzoekt DSIH wat nodig is om binnen deze missies nog meer impact te maken met innovaties. Via het brede Nederlandse en Europese netwerk zoekt, leert en deelt de DSIH vervolgens de inzichten, methodes en praktijkvoorbeelden die bijdragen aan impact op klimaat- en duurzaamheidsopgaven.

Met wie?

DSIH is een samenwerkingsverband tussen VNG, IPO, Digicampus, DKH-GSL, UDI, BSSC en gemeente Rotterdam. 

Waar?

Wilt u op de hoogte blijven van wat er speelt binnen DSIH? Volg dan het LinkedIn account Dutch Societal Innovation Hub. Heeft u vragen over het programma? Mail dan naar Irene van Hooff (irene.vanhooff@vng.nl), innovatieadviseur van VNG Team Innovatie en penvoerder voor het programma.

Tools

Wilt u weten hoe digitaal volwassen uw gemeente is? Vanuit DSIH werken we met de tool Lordimas waarmee u dit zelf kunt vaststellen. Ook kunt u uw resultaten vergelijken met andere gemeenten binnen Europa. De tool is nu nog in het Engels maar binnenkort ook in het Nederlands. Bekijk meer informatie over de tool Lordimas (living-eu.org).