Veel wetgeving en regels die in Brussel worden gemaakt, hebben invloed op gemeenten. Maar wat merkt u hier concreet van, en wat kan Europa betekenen voor uw gemeente? 

Waarom Europabewust zijn?

Europa is dichterbij dan u misschien denkt. Inmiddels raakt zo’n 70% van de Europese regelgeving het lokale beleid. Nederlandse gemeenten kunnen dus niet meer om Europa heen. Tegelijkertijd heeft Europa de gemeenten ook nodig om tot een succesvolle uitvoering van Europees beleid te komen. Europabewust zijn betekent dan ook niet alleen dat gemeenten voldoen aan de Europese regelgeving, maar óók dat de kansen en mogelijkheden van Europa worden benut.

Europese subsidies

Om Europese doelen te bereiken, stelt de EU fondsen beschikbaar voor projecten van lokale en regionale overheden. De EU heeft daarvoor een aantal subsidieprogramma’s die zijn gericht op verschillende doelen, zoals het versterken van de regionale arbeidsmarkt, het stimuleren van innovatie en het verbeteren van infrastructuur en bereikbaarheid. Denkt u daarom bij de ontwikkeling van projecten in uw gemeente ook aan mogelijkheden voor Europese cofinanciering. 

Europese netwerken

Ook zijn er tal van (kennis)netwerken zoals Eurocities (grote steden), ICLEI (energie) of Polis (mobiliteit). Hier werken gemeenten in heel Europa samen aan kennisdeling over een gedeelde problematiek en het gezamenlijk behartigen van belangen. Deelname aan zulke netwerken is ook nuttig om de zichtbaarheid van uw gemeente te vergroten en partners voor fondsen te vinden. Door als gemeente deel te nemen aan Europese netwerken, wordt de gemeente internationaal op de kaart gezet en kunt u samenwerken met gemeenten over de grens. 

Europese regelgeving

Tot slot zijn gemeenten verantwoordelijk voor het naleven van de Europese regelgeving. Dit betreft onder meer regels over aanbesteden, milieu, staatssteun en privacy. De aanbesteding van een opdracht kan opnieuw moeten worden gedaan, als niet juist is omgaan met de Europese aanbestedingsregels. Ook kunnen bouwprojecten vertraging oplopen als geen rekening wordt gehouden met de Europese milieunormen.

Wat doet de VNG met Europa?

De VNG werkt aan het vergroten van het Europabewustzijn bij gemeenten. Zij informeert gemeenten zowel over het naleven van Europese regelgeving als over het benutten van de kansen die Europa biedt. Daarnaast behartigt de VNG de gemeentelijke belangen in Europa via diverse Europese netwerken, zoals onze Europese koepelorganisatie Council of European Municipalities and Regions, bij de Europese Commissie en het Europees Parlement. Dit doen we onder meer via onze delegatie in het Comité van de Regio's, het officiële adviesorgaan van lokale overheden bij de EU. Ook bij de Raad van Europa zijn gemeenten vertegenwoordigd om bij te dragen aan de versterking van lokale democratie in Europa.

Kenniscentrum Europa decentraal

Kenniscentrum Europa decentraal informeert en adviseert medewerkers van decentrale overheden kosteloos over Europees recht en beleid. In duidelijke en begrijpelijke taal verstrekt het kenniscentrum informatie over allerlei Europese thema’s. 

Meer informatie

Nieuwsbrieven en forum