De Global Goals zijn een waardevol instrument voor gemeenten om integraal te werken aan een duurzame toekomst. In de gemeente Aalten werd deze methode toegepast bij de herinrichting van twee straten. Deze succesvolle ervaring laat zien dat de Global Goals belangrijke koppelkansen in beeld brengen, en een breder perspectief op duurzaamheid bieden.

Jaartal

2022

Gemeente

Voor de gemeente Aalten is dit herinrichtingsproject de eerste actieve toepassing van de Global Goals. Bij het aanbestedingsproces zijn de Global Goals genomen als basis van het ontwerp waardoor de uitvoering en materiaalkeuze integraal zijn opgepakt. Verbinding kwam tot stand tussen o.a. de gemeente, ondernemers, én uiteraard de burgers voor de herinrichting van de Dijkstraat en Admiraal de Ruyterstraat . Zo is niet alleen gekeken naar het verbeteren van verkeersveiligheid, maar is er ook ingezet op het lokaal toepassen en verbinden van zo veel mogelijk duurzaamheidsdoelen. Het resultaat zijn twee groene, klimaatadaptieve straten waarbij is gelet op een veilige en prettige leefomgeving. Zo is er onder andere gebruik gemaakt van bio-based grasfalt, groenstroken voor betere hemelwaterinfiltratie en een grote verscheidenheid aan beplanting voor een verbeterde biodiversiteit.

Participatie en lokale samenwerking
Het inzetten op het verbinden en bereiken van meerdere doelen heeft gezorgd voor een intensief participatieproces, kennisdeling en zo veel mogelijk verbinding met lokale partijen. Zo werd een bouwteam gevormd met experts en lokale ondernemers uit verschillende disciplines en kregen bewoners inspraak in het inrichtingsplan.

Ook zag het bouwteam een kans om een educatieprogramma voor nabijgelegen basisscholen te koppelen aan dit project. Met een regionale partij is vervolgens een educatieprogramma opgesteld dat aansloot op de gekozen duurzaamheidsdoelen in dit project. Het doel van dit educatieprogramma was om basisschoolkinderen bewust te maken van klimaatadaptatie en biodiversiteit. De kinderen hebben onder andere een lesprogramma gevolgd over biodiversiteit in de directe omgeving, waarna er bloemenperkjes door hen zijn aangelegd en vogelhuisjes opgehangen. Een mooie kans om SDG 9, innovatie en infrastructuur, te koppelen aan doelen als klimaatactie (SDG 13) en kwaliteitsonderwijs (SDG 4).

Succesvolle pilot met de Global Goals
Tijdens het begin van het project stond gemeente Aalten nog aan het begin van het proces om de Global Goals door te voeren. De ambitie was om vanuit verschillende beleidsvelden integraal en kadergericht te werken en daarmee het denken vanuit richtlijnen en beleid minder centraal te hanteren.. De resultaten waren zo positief dat gemeente Aalten hierna heeft besloten om Global Goals gemeente te worden en hiermee verder te gaan!

Inspirerend voorbeeld
Naast positieve feedback binnen de gemeente wordt er ook veel interesse getoond van buitenaf over de werkwijze. De ervaringen van dit project zijn onder andere gedeeld op meerdere kennissessies binnen de infrasector en Sociaal Domein. Tevens heeft de Duitse buurgemeente Bocholt een bezoek gebracht om meer te leren over het werken vanuit de Global Goals. Een inspirerend praktijkvoorbeeld waarbij de opgedane kennis graag gedeeld wordt met andere steden, om zo samen te werken aan de verduurzaming van infrastructuur.  

“Ik vind het mooi om te zien dat het opnemen van de Global Goals in deze aanbesteding alle partijen dwong om veel integraler te kijken naar de opgaven. Minder vanuit geijkte sectorale kaders denken en veel meer ruimte voor creativiteit en innovatie. Veel inspirerender dus ook voor alle betrokkenen.”

Burgemeester Anton Stapelkamp, Gemeente Aalten, voor de inzending Global Goals Gemeenteverkiezing