Een van de voordelen van de werkplaatsen is dat niet alleen de gemeente die een werkplaats organiseert van die ervaring leert. Ook andere gemeenten kunnen profiteren van de bevindingen die gedaan worden.

Deel daarom ook uw bevindingen! Onderstaand ziet u de bevindingen uit de werkplaatsen die begeleid zijn door een VNG werkplaatscoach. Ze kunnen relevant zijn als u ook een werkplaats wilt organiseren of op een andere manier wilt oefenen met de DSO-keten. Wilt u uw bevindingen ook op deze pagina delen? Mail ze dan naar bio@vng.nl.

Overzicht en samenvatting van alle bevindingen uit de VNG-werkplaatsen.

Video's:

  • Video gemeente Drimmelen - Projectleider Wilco Baas bij de gemeente Drimmelen vertelt onder meer over processen die veranderen en hoe zij daarmee omgaan, standaarden en samenwerking in de regio en waarom oefenen met het DSO zo belangrijk is.
  • Video gemeente Dinkelland - Projectleider Luc Molendijk bij de gemeente Dinkelland deelt zijn ervaringen met het voorbereiden van een werkplaats en het samenwerken in de regio en legt uit waarom het werken met het DSO om een andere manier van denken en werken vraagt.

Blogs:

  • Blog gemeente Rotterdam - Gemeente Rotterdam organiseerde voor de tweede keer een werkplaats DSO-keten. Waar bij de eerste werkplaats de focus lag op de VTH-keten, stond deze keer de planketen centraal. De werkplaats maakte de onderlinge afhankelijkheid van deelketens zichtbaar. Dit inzicht is onmisbaar voor een werkende DSO-keten. Lees hier de blog van VNG werkplaatscoach Sophie Makhlouf.
  • Blog Nils Couwenbergh - Leren van de ervaring van anderen - Wat is de betekenis van de bevindingen die worden gedaan?
  • Blog gemeente Dronten - Gemeente Dronten heeft in februari als pilot-gemeente een werkplaats georganiseerd. Lees de eerste bevindingen uit deze werkplaats in de blog van VNG werkplaatscoach Frank van der Harst.
  • Blog gemeente Texel - Binnen de Werkplaats DSO-keten heeft gemeente Texel de eerste iteratie succesvol doorlopen. In de tweede iteratie zijn wat issues naar voren gekomen. De verwachting is dat die nog binnen de werkplaats worden opgelost. VNG werkplaatscoach Leo van der Vlist deelt zijn ervaringen in zijn blog.

Interviews:

  • Interviews gemeente Rotterdam - Cor Kappers en Rob van der Meijden werken als oefencoördinator en projectleider ICT bij de gemeente Rotterdam. Zij geven in twee interviews een kijkje in hoe zij vanuit hun rol hebben bijgedragen, wat er in de werkplaats tot stand is gekomen en hoe ze dat hebben ervaren. (Met dank aan gemeente Rotterdam. Tekst: Suzanne Stam.)