Door Jettie Andringa, OWO-gemeenten

In november en december 2021 hebben we binnen OWO (het samenwerkingsverband van de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland) onze eerste Ketentest DSO uitgevoerd. DSO staat voor Digitaal Stelsel Omgevingswet en bestaat uit een heel aantal onderdelen waaronder een nieuw Omgevingsloket, waar burgers een aanvraag kunnen indienen.

Het DSO is een veelbesproken ICT-onderwerp en mede aanleiding voor uitstel van de Omgevingswet.

Hieronder een korte samenvatting wat we hebben gedaan, de resultaten en onze ervaringen. Voor meer informatie verwijs ik naar de links hieronder, vooral de eerste (DSO in 11 stappen) vind ik een aanrader.

Aanpak:

De Ketentest is OWO-breed uitgevoerd met RO-medewerkers van alle OWO’s, applicatiebeheerders RO/VTH en VTH vergunningverleners en toezichthouders bouw, milieu en APV/bijzondere wetten.

De RO-medewerkers hebben een stukje Omgevingsplan gemaakt en daarbij toepasbare regels bedacht. Dit is in de software gezet en geupload naar het DSO. Vervolgens was dit te zien in het DSO toen we op dat adres een vergunningcheck gingen doen en een vergunningaanvraag gingen indienen. Deze vergunningaanvraag kwam binnen in de nieuwe VTH-applicatie.

Resultaten:

  • Voor de meeste deelnemers de eerste keer dat ze de volledige DSO-keten hebben gezien.
  • De hele DSO-keten in OWO werkt!
  • Inzicht dat we nog veel te leren hebben. Doorgaan met oefenen dus.

Wat hebben we ervan geleerd:

  • De volledige DSO-keten bestaat uit veel onderdelen, dus de deelnemers kregen veel info over zich heen. Voor iedereen gold dat deze keten slechts voor een klein stukje over het ‘eigen werk’ gaat en voor een groot deel over werk van collega’s elders in de keten.
  • In deze keten zit ook een heel nieuw stuk wat niemand kent, nl de RO-software en het verschijnsel Toepasbare regels(software). Hierin moeten we echt nog onze weg leren vinden. Bijvoorbeeld welke ‘knoppen’ in de software moeten we in welke volgorde bedienen om een link tussen bouwmogelijkheden en een geografische kaart te leggen, die in het DSO zichtbaar is.
  • In onze eerste sessie was er DSO-storing en moesten we improviseren om toch wat te laten zien.
  • In onze tweede sessie bleek net de vorige dag de software te zijn gemigreerd, waardoor de accounts niet meer werkten. Dit, gecombineerd met het feit dat we bij afdeling VTH overgegaan zijn op nieuwe emailadressen (..@owo-gemeenten.nl) zorgde voor inlogproblemen. Met kunst en vliegwerk hebben we bereikt dat de sessie door kan gaan en dat 1 van ons kon inloggen.
  • We hebben nog niet voor alle drie gemeenten kunnen testen, omdat de nieuwe VTH-applicatie nog niet ‘multi-instantie’ is (de leverancier is nog volop aan het ontwikkelen)