Op deze pagina ziet u de bevindingen van gemeenten die een VNG Werkplaats Omgevingsplan hebben georganiseerd.

Hun bevindingen kunnen relevant zijn als u ook een werkplaats wilt organiseren of op een andere manier wilt oefenen met het omgevingsplan. Wilt u uw bevindingen ook op deze pagina delen? Mail ze dan naar omgevingswet@vng.nl.

Omgevingsplan gemeente Arnhem

Van oktober 2021 tot en met mei 2022 werken de gemeente Arnhem en de VNG samen in een werkplaats omgevingsplan. Het doel is om te toetsen of de systematiek van de bestemmingsplannen met verbrede reikwijdte past in het omgevingsplan.

Lees hier het volledige blog van de gemeente Arnhem

Omgevingsplan gemeente Bommelerwaard

Van begin oktober 2021 tot april 2022 heeft de werkplaats omgevingsplan bij de gemeente Bommelerwaard (Maasdriel & Zaltbommel) (provincie Noord Brabant) plaatsgevonden. Bommelerwaard telt circa 55.465 inwoners. Dit document geef een overzicht van de bevindingen.

Lees hier de volledige bevindingen van de gemeente Bommelerwaard.

Omgevingsplan gemeente Eindhoven

Eindhoven is in de werkplaats aan de slag gegaan met een gebiedsgerichte wijziging van het omgevingsplan. De gemeente heeft gebruiks- en bouwactiviteiten voor het gebied Oud Woensel in het omgevingsplan gezet. Ook heeft de gemeente in de werkplaats geoefend met annoteren en het integreren van beleidsregels in het omgevingsplan. Lees in het pdf bestand alle bevindingen van deze werkplaats.

Lees hier de volledige bevindingen van de gemeente Eindhoven.

Omgevingsplan gemeente Haaksbergen

Haaksbergen heeft in de werkplaats omgevingsplan onderzocht hoe zij tot een omgevingsplan komen en welke systematiek daarvoor moet worden toegepast. De gemeente heeft als uitgangspunt het casco van de VNG genomen. In de werkplaats heeft Haaksbergen gewerkt aan het maken van een omgevingsplan voor een woongebied in de gemeente. Daarnaast heeft de gemeente geoefend met het werken in de plansoftware, het annoteren en het publiceren van een omgevingsplan.

Lees hier het blog van de gemeente Haaksbergen

Omgevingsplan gemeente Leiden

Leiden is in de werkplaats omgevingsplan aan de slag gegaan met een gebiedsgerichte wijziging van het omgevingsplan. Leiden richtte zich op het omzetten van Instructieregels van het Rijk over de Trafolocatie naar het omgevingsplan. Daarnaast heeft Leiden geoefend met een themagerichte wijziging van het omgevingsplan. De gemeente heeft gekeken hoe beleidsregels voor hoogbouw in het omgevingsplan kunnen worden gezet.

Lees hier de volledige bevindingen van de gemeente Leiden

Zelf werkplaats omgevingsplan organiseren

Wilt u zelf een werkplaats omgevingsplan organiseren?