Binnen de Werkplaats DSO-keten heeft gemeente Texel de eerste iteratie succesvol doorlopen. In de tweede iteratie zijn wat issues naar voren gekomen. De verwachting is dat die nog binnen de werkplaats worden opgelost. VNG werkplaatscoach Leo van der Vlist deelt zijn ervaringen.

Door Leo van der Vlist – coach Werkplaats DSO-keten bij VNG

We hadden het gevoel dat dit weleens een succes kon worden. Texel had alles met zijn leveranciers al goed voorbereid en het enthousiasme onder de teamleden was groot. De eerste iteratie ging om een vergunningsaanvraag voor het uitbreiden van een vakantiewoning. Daarvoor hebben we realistische oefencontent gebruikt. We hebben een ‘stukje’ Omgevingsplan opgesteld en op basis hiervan toepasbare regels opgesteld.

De oefencontent zijn we vervolgens in het DSO gaan laden. Dat ging overigens niet direct helemaal goed. Daar hebben de leveranciers een aantal aanpassingen voor moeten doen. De beheerorganisatie van het DSO heeft ons geholpen om de verwerking tijdig te laten plaatsvinden. Daarna konden de toepasbare regels worden geladen. Op basis hiervan werd de vergunningaanvraag doorlopen en kwam de aanvraag voor het uitbreiden van een vakantiehuisje in het zaaksysteem binnen. Met weliswaar een eenvoudige casus is voor het eerst de hele DSO-keten gesloten.

Synchronisatie DSO kost tijd

Voor de tweede iteratie hebben we de ambitie fors opgeschroefd met meerdere activiteiten en werkingsgebieden. Het verwerken hiervan in het DSO liep in eerste instantie niet goed. Het DSO kent een strenge validatie, en daarin kwamen issues boven die ervoor zorgden dat de publicatie niet helemaal kon plaatsvinden. En dan kan je niet verder de keten in. De toepasbare regels waren wel al in de eigen omgeving klaargezet, maar konden niet in het DSO gezet worden, omdat hier het plan nog ontbrak. De doorlooptijd om een plan te kunnen publiceren is op dit moment nog een bekend probleem in het DSO. Dit zorgde voor vertraging in de tweede iteratie, maar uiteindelijk verwachten we voor het einde van de werkplaats ook deze DSO-keten succesvol te kunnen doorlopen.

Super team

Het succes zit hem niet alleen de in juiste techniek, maar vooral in het enthousiasme van de teamleden. De wil om dit te laten slagen, is groot. Niet alleen bij de gemeente zelf, maar ook softwareleveranciers en andere betrokkenen doen wat ze kunnen. Er wordt keihard gewerkt, en je ziet mensen ook actief deelnemen in alle sessies met elkaar. Zaken worden proactief opgepakt en altijd samen. Tijdens de tweede iteratie was ook de Omgevingsdienst (OD) Noord-Holland Noord betrokken. Door met andere disciplines samen aan tafel zitten, wordt de werking van het stelsel stap voor stap duidelijker voor iedereen. Die samenwerking is echt nodig om alle puzzelstukjes op de goede plaats te krijgen. Deze aanpak leidt ook tot belangrijke nieuwe inzichten, bijvoorbeeld gelet op onderlinge afhankelijkheden en volgordes. Dit is heel waardevol.

Natuurlijk is het belangrijk dat de techniek in orde is, maar om daar vervolgens goed mee te kunnen werken moet je echt samen aan de slag. Dat is een voorwaarde voor succes. 

 

Veel van geleerd

Zoals gezegd: het primaire doel, sluiten van de keten, hebben we al een keer gehaald. Maar zeker zo belangrijk is, dat Texel een veel beter inzicht krijgt in de stappen die nodig zijn om goed voorbereid te zijn op de invoering van de Omgevingswet. Welke keuzes moeten nog worden gemaakt, hoeveel werk komt er eigenlijk nog kijken bij de voorbereiding, waar moet je nog afspraken over maken met bijvoorbeeld de OD. Ook wordt duidelijk hoe burgers en ondernemers straks de nieuwe regels gaan zien, en welke invloed je daar als gemeente op hebt om te zorgen dat dit zo duidelijk en eenvoudig mogelijk is. Met de insteek op samenwerking die we daar hebben gezien is Texel goed op weg een succesvolle invoering te gaan beleven. Al geldt voor Texel net als voor alle Gemeenten: geen tijd te verliezen.