Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ondersteunt de uitvoering van de Omgevingswet. Om goed voorbereid te zijn op de Omgevingswet is het belangrijk dat u als gemeente het DSO kent, de juiste software in huis hebt en aangesloten bent op de landelijke voorzieningen. Ook moet u in staat zijn om de zogenaamde keten in het DSO te doorlopen.

Dit zijn de stappen die lopen van het maken en publiceren van een omgevingsplan tot het ontvangen van een vergunningaanvraag op basis van de regels uit het plan.

In een Werkplaats DSO-keten doorloopt u, in samenwerking met uw (software)leveranciers en ketenpartners, deze volledige digitale keten. Door met een multidisciplinair team te testen en te oefenen raakt u vertrouwd met de nieuwe digitale omgeving, leert u te werken met de nieuwe software en raakt u als team op elkaar ingespeeld. Én u onderzoekt hoe u de DSO-keten werkend krijgt.

Zo brengt u de techniek op orde en kunt u daarna uitgebreider aan de slag en oefenen met het inhoudelijke werk, zoals het maken van het omgevingsplan met de juridische regels, annotaties en de bijbehorende toepasbare regels en vragenbomen.

Doorloop de DSO-keten met de gemeente Rotterdam

Wilt u zelf een werkplaats starten en wilt u weten hoe de DSO-keten fungeert? Bekijk dan deze video. In deze video maakt u kennis met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de 11 stappen van de DSO-keten. De video neemt u aan de hand van schermopnames mee in de gemeentelijke software van de gemeente Rotterdam, en laat de wisselwerking zien met de landelijke voorzieningen. 

Stappenplan

Van februari tot en met mei 2021 heeft de VNG verschillende Werkplaatsen DSO-keten intensief begeleid, onder andere met een werkplaatscoach. Op basis van de ervaringen uit deze werkplaatsen is er een stappenplan gemaakt, waarmee u nu zelfstandig een werkplaats kunt organiseren.

Blijf op de hoogte

Laat via dit formulier uw gegevens achter en blijf op de hoogte van alle bijeenkomsten die we organiseren rondom de werkplaatsen.

Vragen? Mail ons! 

Heeft u vragen over de Werkplaats DSO-keten? Stuur dan een mail naar bio@vng.nl met als onderwerp ‘werkplaats DSO’, dan nemen wij contact met u op.