Grondbeleid is een middel om ruimtelijke doelstellingen op het gebied van de volkshuisvesting, lokale economie, natuur en groen, infrastructuur en maatschappelijke voorzieningen te realiseren. Er bestaan verschillende vormen van grondbeleid. Bij actief grondbeleid verwerft de gemeente de gronden zelf. Bij passief grondbeleid laat de gemeente de grondverwerving en -uitgifte over aan private partijen. Een tussenvorm van grondbeleid is het publiek-privaat samenwerkingsmodel (PPS). De verschillende vormen van grondbeleid verschillen qua sturingsmogelijkheden en risico’s voor de gemeente.
Nieuws
Portal overheidsprivaatrecht - grondbeleid
In de portal overheidsprivaatrecht vindt u extra informatie over grondbeleid, met verwijzingen naar jurisprudentie en wetsartikelen waar dat van toepassing is.
Daarnaast vindt u in de portal meer informatie over onderwerpen als overeenkomsten, overheidsaansprakelijkheid en privaat- of publiekrecht.
Vraag en antwoord
-
De gemeente verleent een vergunning voor een standplaats op een openbaar terrein dat haar eigendom is en weigert vervolgens privaatrechtelijke toestemming te geven voor het innemen van de standplaats. Mag de gemeente de privaatrechtelijke toestemming weigeren?
De gemeente moet als eigenaar van de grond bij het al dan niet verlenen van toestemming tot uitgangspunt nemen dat de vergunninghouder door de verlening van de vergunning gerechtigd is tot het gebruik van de locatie overeenkomstig de vergunning. Daarom levert een weigering door de gemeente van die toestemming aan de vergunninghouder voor het door hem beoogde gebruik van de locatie overeenkomstig de vergunning in principe misbruik van bevoegdheid op. Een uitzondering is aan de orde indien er sprake is van zwaarwegende belangen die zich tegen het publiekrechtelijk toegestane gebruik verzetten (Hoge Raad 05-06-2009, ECLI:NL:HR:2009:BH7845 Amsterdam/Geschiere, opgenomen in de VNG Jurisprudentie Databank onder nummer VNG-4181)
-
Nee, hier bestaat geen wettelijke grondslag voor. De gemeente kan de nieuwe eigenaar wel attenderen op het volgende. Als er geen notariële akte is opgemaakt en ingeschreven in de openbare registers, is het bij raadpleging van de openbare registers voor derden niet bekend wie de daadwerkelijke eigenaar is van het betreffende stuk grond. Wanneer de nieuwe eigenaar tot verkoop van dat stuk grond overgaat, kan dit bij de overdracht en levering problemen opleveren omdat dit deel niet als zijn eigendom staat ingeschreven in de openbare registers.
-
Ja, dat is toegestaan. De privaatrechtelijke vordering tot het opeisen van haar eigendom door de gemeente (de vordering tot revindicatie) vormt namelijk geen doorkruising van een publiekrechtelijke regeling en is bij uitstek geschikt om de eigendomssituatie van de gemeente te handhaven.
Agenda
Plankostenscan versie 2023
Dit rekenmodel hoort bij de Regeling plankosten exploitatieplan 2017. Met het model kunnen overheden de maximaal via het exploitatieplan te verhalen plankosten berekenen. Het is een hulpmiddel bij het opstellen van exploitatieplannen.