In de ledenbrief over de nieuwe model Verordening werkzaamheden telecommunicatiekabels 2024 waren helaas 2 onjuiste links opgenomen. Onze excuses hiervoor. Inmiddels zijn de ledenbrief en bijlage 2 gecorrigeerd. De wijzigingen zijn hierin geel gemarkeerd.
Nieuws
Nieuws
Alle grote opgaven in het fysieke domein hebben ruimte onder het maaiveld nodig. Daarnaast worden we steeds vaker geconfronteerd met slechter functioneren van bodem- en watersystemen door vervuiling of verdroging. Met regionale kennisschakels kunnen we kennisvraagstukken over bodem en ondergrond oppakken.
De VNG en Natuurmonumenten Nederland presenteren vandaag een handreiking over de mogelijkheden en voordelen van natuurbegraafplaatsen voor gemeenten. De handreiking is een stapsgewijze gids voor gemeenten die een natuurbegraafplaats willen realiseren.
Het voorontwerp Nota Ruimte agendeert urgente keuzes die gemaakt moeten worden in de schaarse ruimte van Nederland. De VNG onderstreept de noodzaak hiervan. Het voorontwerp is een goede basis om het gesprek te voeren over deze keuzes en hoe ze regionaal vorm krijgen.
De nieuwe handreiking 'Groen in en om de stad' geeft gemeenten en provincies inhoudelijke en procesmatige handvatten om te zorgen dat groen volwaardig wordt meegenomen in planvorming van nieuwe woonwijken en bestaand bebouwd gebied.
In de beschikbare ruimte die Nederland heeft, concurreren vele belangen. Demografische ontwikkelingen hebben daarop veel impact. Een staatscommissie adviseert om in te zetten op gematigde groei. Bij het maken van keuzes vraagt de VNG aandacht voor regionale en lokale perspectieven.
Om de uitdagingen op het stroomnet aan te pakken, moeten er vele trafohuisjes bij komen. Vanuit Netbeheer Nederland (NBNL) zijn er flyers voor de grondverwerving voor elektriciteitsstations in omloop. Ten onrechte wordt de suggestie gewekt dat het rijk, IPO en de VNG deze flyers onderschrijven.
Gemeenten willen na de Woontop van februari aan het werk om ‘harde planlocaties’ sneller te bebouwen en ‘zachte locaties’ hard te krijgen. Hierbij helpt de monitoring die we met de bouwsector overeengekomen zijn. Dat is een van de punten in onze inbreng voor het commissiedebat Woningbouwopgave en koopsector.
De uitvoering van erfgoedtaken in de fysieke leefomgeving staat bij gemeenten en provincies onder druk. Daarom start het ministerie van OCW in samenwerking met het IPO en de VNG het programma Erfgoed & Overheid.
Het instrumentarium voor het grondbeleid van gemeenten is historisch zo gegroeid en heeft goede kanten, maar er zijn ook dilemma’s en knelpunten. In ons position paper analyseren de VNG en de Vereniging voor Grondbedrijven de problematiek en geven we concrete oplossingen om het grondbeleid te verbeteren.