Het voorontwerp Nota Ruimte agendeert urgente keuzes die gemaakt moeten worden in de schaarse ruimte van Nederland. De VNG onderstreept de noodzaak hiervan. Het voorontwerp is een goede basis om het gesprek te voeren over deze keuzes en hoe ze regionaal vorm krijgen.

Transparantie over de keuzes van het rijk

Afgelopen jaren heeft het rijk gewerkt aan het samenbrengen van alle grote en urgente opgaven, zoals aanpassen aan een veranderend klimaat, woningnood verhelpen en zorgen voor energiezekerheid. Een goede ruimtelijke ordening vraagt om een duidelijke prioritering van die ruimtelijke opgaven en om structurerende keuzes. Keuzes die gemaakt moeten worden om waar nodig nieuw perspectief te bieden.

In het voorontwerp maakt het rijk de samenleving deelgenoot van de eerste ideeën over de toekomst van de ruimtelijke ordening van Nederland. Ook laat het zien welke keuzes gemaakt moeten worden. Op basis van gelijkwaardigheid gaan we hierover graag in gesprek met het nieuwe kabinet.

Bouwsteen voor vervolggesprek 

Voor de VNG en gemeenten is het van belang dat we, onder andere op basis van het voorontwerp, een goed gesprek gaan voeren over welke ruimtelijke keuzes we in Nederland gaan maken en hoe we dat doen. Keuzes in de Nota Ruimte krijgen uiteindelijk regionaal vorm. Gemeenten verwachten dan ook dat het rijk in dit proces richting een ontwerp Nota Ruimte voldoende tijd neemt en aandacht heeft voor de rol en positie van gemeenten.

Het nieuwe kabinet lijkt een stevig aantal ambities door te zetten, zeker op het vlak van bouwen en wonen, landbouw en visserij, economie en mobiliteit. Dit zijn allemaal functies die ruimte nodig hebben. We zullen de rijksoverheid erop blijven wijzen dat regie hernemen op de ruimtelijke ordening evident vraagt om een integrale blik, ook op de eigen plannen en programma’s.

Gemeentelijk belang in ruimtelijke trajecten

De komende maanden gaat de VNG met de eigen netwerken verder bouwen aan een eenduidige inzet, om de belangen van gemeenten in alle ruimtelijke trajecten goed te kunnen borgen. We spreken niet alleen over de rijksprocessen zoals het voorontwerp en de NOVEX-trajecten, maar ook over de rol van gemeenten in de ruimtelijke regio’s en de kansen en belemmeringen die gemeenten zien als het gaat over de ruimtelijke ordening.

Meer informatie

Het voorontwerp Nota Ruimte geeft een eerste overzicht van ideeën over de toekomst van de ruimtelijke ordening van Nederland. Afgelopen jaren heeft het rijk gewerkt aan 24 nationale programma’s voor urgente ruimtelijke opgaven. In het voorontwerp zijn deze opgaven gebundeld in 3 ‘bewegingen’, die allemaal worden beïnvloed door het water- en bodemsysteem. Op deze manier ontstaat overzicht in gemaakte, te maken en in de toekomst te agenderen structurerende keuzes in de ruimtelijke ordening van Nederland.