Op 8 maart 2024 vond de netwerkbijeenkomst omgevingsplan plaats met het thema ‘Opdrachtgeverschap: samenwerken aan het omgevingsplan’. 

Net als bij het opstellen van bestemmingsplannen zullen gemeenten voor het wijzigen van het omgevingsplan samenwerken met adviesbureaus. Maar die samenwerking verandert wel, zowel op inhoud als proces. Een wijziging is immers een wijziging van het héle plan, en niet alleen van het gebied van een ontwikkeling. Een wijziging moet zich dus voegen naar de opzet en software van het gemeentelijk omgevingsplan. Daarmee wordt het maken van goede samenwerkingsafspraken tussen gemeente en bureau alleen maar belangrijker.

De sessie startte met een presentatie van de gespreksonderwerpen omgevingsplan die de VNG in scenario’s heeft uitgewerkt. Gespreksonderwerpen die nuttig zijn om in opdrachtverstrekking tussen opdrachtgever (gemeente) en opdrachtnemer (stedenbouwkundig bureau) te bespreken. Deze lijst biedt gemeenten hulp om opdrachtgeverschap helder in te vullen bij het wijzigen van het omgevingsplan/het realiseren van een transitie. Bekijk de gespreksonderwerpen op de website

Daarna hebben Karin van Gammeren van de gemeente Hoeksche Waard en Milan Storms van het ingenieursbureau Witteveen & Bos de deelnemers meegenomen in hoe zij invulling geven aan de rol van opdrachtgever en opdrachtnemer. Zij gingen in gesprek over hoe je samenwerkt aan een omgevingsplan. Hun softwareleverancier Roxit Visma liet zien welke rol de plansoftware hierin speelt.