VNG Magazine nummer 9, 6 juni 2025
Tekst: VNG
Terugblik bestuursvergadering 19 mei 2025
Deze digitale bestuursvergadering stond onder meer in het teken van de Voorjaarsnota en de ALV.
Ledenbrief Voorjaarsnota
Het bestuur besprak de conceptledenbrief over de Voorjaarsnota. De brief biedt een terugblik op de gezamenlijke inzet sinds 2022, gaf duiding aan het huidige tussenresultaat en schetste de inzet van de VNG voor de komende maanden. Ook werd de nieuwe jeugdresolutie toegelicht, die tijdens de ALV op 18 juni wordt voorgelegd, evenals de voortzetting van de inzet uit de Najaarsresolutie. Tot slot bevatte de brief een financiële analyse en een advies voor de begroting 2026–2029.
Voorbereiding ALV 18 juni
De stukken voor de ledenvergadering kwamen uitgebreid aan bod. Het ging onder meer om het contributievoorstel 2026, de Kadernota inclusief GGU-begroting en bijdrage, het Risicobeheerfonds, de resoluties over collectieve digitalisering (inclusief Common Ground), jeugd en verpakkingsafval. Daarnaast gaf voorzitter Nathalie Kramers van de commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs een toelichting over de stand van zaken van de onderhandelingen rond het IZA en het AZWA (Aanvullend Zorg en Welzijnsakkoord).
Weerbare samenleving
Ook lag een voorstel voor een weerbare samenleving op tafel. Dit bevatte een eerste uitwerking van gemeentelijke maatregelen en uitgangspunten voor een landelijk netwerk van noodsteunpunten. Voor een volwaardige lokale aanpak zijn extra investeringen nodig, maar zicht op middelen vanuit het rijk ontbreekt vooralsnog. De uitwerking van financiële scenario’s, zowel voor de VNG als voor gemeenten, vormt een onderdeel van de bestuurlijke opdracht.
Nederlandse Digitaliseringsstrategie
Het bestuur stelde de inhoud vast van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS). Deze strategie moet ervoor zorgen dat de verschillende bestuurslagen beter gaan samenwerken om de kansen van digitalisering te benutten en de weerbaarheid van de overheid te vergroten. De NDS richt zich op zes prioriteiten die versnelling vragen binnen het ‘digitale Huis van Thorbecke’.
Terugblik College voor Arbeidszaken 14 mei
Op de agenda stonden de eindresultaten van de cao’s Gemeenten/SGO en de Cao Aan de Slag, de pensioentransitie en het programma Arbeidsmarktkrapte.
Cao Gemeenten/SGO 2025-2026
Op 17 april is er met de bonden tot een eindresultaat gekomen. Het CvA kreeg toelichting op de inhoud en het vervolg. De looptijd van de cao is twee jaar met een totale loonstijging van 6,7 procent plus 35 euro nominaal (7,51 procent). De verhoging verloopt in stappen de komende twee jaar. Verder zijn er afspraken over: het minimumuursalaris van 16 euro, verbetering van toelagen, het aflossen van studieschuld via het IKB, RVU en het uitfaseren van een aantal aanvullende socialezekerheidsregelingen. Ook gaan partijen diverse onderzoeken uitvoeren om de cao actueel te houden. Leden worden via webinars geïnformeerd. De ledenraadpleging loopt tot 3 juni en de bekrachtiging is op 6 juni.
Cao Aan de slag
De onderhandelingen voor de nieuwe Cao Aan de Slag startten in eerste instantie traag vanwege de lopende gesprekken met het rijk over de financiering. Waar in de eerste ronde met de bonden snel tot afspraken kon worden gekomen, liep het overleg in de tweede ronde spaak. Het eindbod dat de werkgever vervolgens heeft neergelegd, is door de bonden voorgelegd aan de leden en geaccepteerd. De ledenraadpleging van de VNG loopt tot 23 juni, met bekrachtiging op 2 juli.
Pensioen
Het ABP-bestuur beoordeelt het transitieplan van sociale partners. Het advies over invaren en transitie van het verantwoordingsorgaan is een belangrijke stap. Het amendement uit de Kamer over de pensioentransitie levert veel discussie op. De stemming is daardoor uitgesteld.
Programma Arbeidsmarktkrapte
Het CvA kreeg een update van de nieuwe programmaleider. Het programma loopt tot 2027. Gezien eerdere resultaten en het advies om samenwerking voort te zetten, is gevraagd om een integrale aanpak voor een vervolg, inclusief borging binnen de VNG.
Meer over de commissies en het vergaderschema: vng.nl/vereniging.