Ondernemers zorgen voor dynamiek, bedrijvigheid en werkgelegenheid en spelen een belangrijke rol in de huidige maatschappelijke en economische transities. Gemeenten dragen hieraan bij door te helpen, te begeleiden en te ondersteunen waar nodig. De gemeente is voor veel ondernemers het eerste contact met de overheid, optimale dienstverlening en aandacht voor regeldruk- en beleving zijn daarom belangrijk.

We moeten ondernemers een goede uitgangspositie bieden voor economisch herstel zodat de werkgelegenheid geborgd blijft voor alle lagen van de bevolking. Wat ons betreft, ligt de focus op het brede MKB dat immers zorgt voor 60% van het BRP en 70% van de werkgelegenheid. Lees meer over innovatie en het brede MKB op de pagina van de Taskforce economisch herstel en transitie.

Wat doet de VNG?

deelnemers aan een VNG-bijeenkomst in de foyer tijdens een pauze

De VNG ondersteunt gemeenten door webinars, publicaties en bijeenkomsten. We willen gemeenten daarbij verbinden en inspireren door effectieve handvatten te bieden voor verdere verbetering en professionalisering van ondernemersdienstverlening. Samen met EZK, IPO, VNO-NCW en MKB-Nederland werken we aan het versimpelen van de toegang van ondernemers tot (boven)regionale investeringen, een groter doelbereik van MKB-instrumentaria en het meenemen van ondernemers naar een duurzame, circulaire en digitale economie.
 

Vraag en antwoord

Vragen en antwoorden over corona en de ondersteuning aan inwoners en ondernemers.

Panel ondernemersdienstverlening en economie

Meld u aan voor het panel ondernemersdienstverlening en economie voor gemeenten. Bekijk inzichten, trends en uitkomsten van het panel.

Meest recente discussies op het VNG-forum

Economie

949 deelnemers | Laatst bijgewerkt op 31 mei 2023 om 09:19

Hoe staat het ervoor met het MKB in uw gemeente?

Bekijk de lokale cijfers van uw gemeente in het dashboard MKB Breed en Innovatie op waarstaatjegemeente.nl

Velden met een * zijn verplicht.

Ondernemers door de crisis helpen: inspirerende artikelen

Corona heeft onze economie hard geraakt. Veel ondernemers zitten in zwaar weer of zijn inmiddels failliet gegaan. Wat doen gemeenten om ondernemers zo goed mogelijk te helpen? Dat is te lezen in een reeks van 6 artikelen naar aanleiding van het VNG-onderzoek ‘Corona geeft ondernemersdienstverlening een impuls’ en daarbij aansluitende webinars.

Publicaties & Brieven