Nieuws
De Eerste Kamer heeft de Implementatiewet toegankelijkheidsvoorschriften producten en diensten aangenomen. Met de wet wordt de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn verwerkt in nationale wetten. Daarmee worden bedrijven verplicht om hun (vooral elektronische) producten en diensten toegankelijk(er) te maken.
De 'Actieagenda mkb-dienstverlening 2024-2026' helpt gemeenten om hun dienstverlening beter af te stemmen op de verwachtingen en behoeften van ondernemers. De agenda richt zich zowel op kortetermijnacties als op structurele versterking van de ondernemersdienstverlening, met een focus op het brede mkb.
Op verzoek van de Tweede Kamer is onderzocht wat nodig is om de kermistraditie- en cultuur in Nederland te behouden. De manier waarop de kermis door gemeenten wordt georganiseerd kwam als een van de knelpunten naar voren: aanleiding voor EZK en de VNG om een Wegwijzer gemeentelijk kermisbeleid op te stellen.
Alblasserdam heeft met 4,52% het hoogste percentage aan innovatieve bedrijven van alle gemeenten in Nederland. Het grootste aantal innovatieve bedrijven is juist te vinden in Amsterdam. Dat blijkt uit data van Innovatiespotter. Sinds deze week beschikbaar op het dashboard Economie van Waarstaatjegemeente.nl.
Het aantal faillissementen steeg het afgelopen jaar gestaag. De oorzaak zit waarschijnlijk in een combinatie van factoren, bijvoorbeeld het aflopen van de coronasteun, de hogere energiekosten en sinds augustus het terugvorderen van schulden van ondernemers door de Belastingdienst.
Ondernemers hebben te maken met nieuwe regels vanwege de transities rond energie en duurzaamheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verduurzamen en gasloos maken van bedrijfspanden. In de uitvraag van het VNG Panel economie en ondernemersdienstverlening vragen we naar meer informatie over dit onderwerp.
Voor de negende keer organiseren de Europese Innovatieraad en het Uitvoerend Agentschap voor het mkb de 'European Capital of Innovation Awards' (iCapital). De wedstrijd is een initiatief van de Europese Commissie om de innovatiekracht van steden te stimuleren.
Erken binnensteden en kernen als belangrijke werklocaties die onder zware druk staan en waarvoor een gecoördineerde ruimtelijk-economische aanpak nodig is. Dat is een van de aandachtspunten die de VNG de Tweede Kamer meegeeft in aanloop naar een debat over ondernemen en bedrijfsfinanciering (op 19 april).