Veel ondernemers ervaren een wirwar van loketten binnen gemeenten als ze op zoek zijn naar informatie, ondersteuning of vergunningen. In de videoreeks 'Zo kap je als gemeente met de lokettenjungle voor ondernemers' deelt de VNG succesvolle aanpakken van gemeenten.
Bekijk de video
De eerste aflevering richt zich op de ervaringen van de SED-gemeenten (Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland) die met hun aanpak de dienstverlening aan ondernemers aanzienlijk hebben verbeterd. Beleidsmedewerker Economie Wendy Pranger van de SED-gemeenten vertelt hoe zij dit hebben aangepakt. Het verhaal laat zien dat met een kordate en integrale aanpak iedere gemeente stappen kan zetten.
Consequente planning en goed geïnstrueerd KCC
Bij de SED-gemeenten draait de aanpak vooral om deze 2 werkende elementen:
- Een planning die je ook echt naleeft:
Door een duidelijke planning op te stellen om ondernemers te bezoeken en hier strikt aan vast te houden, zorgden de SED-gemeenten voor een korte lijn tussen uitvoering en beleid. Dit hielp niet alleen bij het intern stroomlijnen van processen, maar geeft ondernemers ook een helder beeld bij wie ze terecht kunnen.
- Een goed geïnformeerd klantcontactcentrum (KCC):
Het KCC speelde een cruciale rol als 1e aanspreekpunt. Door de medewerkers van het KCC beter te informeren en op te leiden over ondernemersvragen, werd de dienstverlening sneller, effectiever en klantgerichter. Dit voorkwam onnodige doorverwijzingen en frustratie bij ondernemers.
Waarom is dit belangrijk?
Goede en toegankelijke dienstverlening voor ondernemers is essentieel voor de lokale economische ontwikkeling en daarmee voor de brede welvaart. Gemeenten die de lokettenjungle terugdringen versterken de relatie met het bedrijfsleven en besparen veel tijd en moeite binnen de eigen organisatie.
Inspiratiedocument en one pager
In een inspiratiegids (pdf, 331 kB) en een handzame one-pager (pdf, 186 kB)(bekijk deze als webpagina) hebben we de werkende elementen om te kappen met de lokettenjungle voor ondernemers nader uitgewerkt.