Op 28 juni treedt de European Accessibility Act (EEA) in werking. Bedrijven zijn dan verplicht om diverse producten en diensten aan te passen naar de toegankelijkheidseisen die deze richtlijn voorschrijft. Het programma MKB Toegankelijk van VNO-NCW en MKB-Nederland MKB geeft uitleg aan de EEA.
Oproep MKB Toegangelijkheid, rol gemeenten
MKB Toegankelijk roept bedrijven op om niet te wachten tot de deadline nadert, maar om een plan van aanpak te maken en stappen te zetten richting naleving van de EAA. Gemeenten kunnen in hun inkoop en als onderdeel van het lokale inclusiebeleid bedrijven wijzen op de aankomende wetgeving.
Gedeelde verantwoordelijkheid producent en verkoper
Een producent heeft een andere rol dan een retailer die het product of de dienst aan een consument verkoopt. De producent moet aanpassingen aan het product of de dienst doen, om de Europese markt goed te kunnen blijven bedienen. De verkopende ondernemer moet checken of dit product of dienst voldoet aan de EAA voordat het aan consumenten wordt verkocht. Het is dus een gedeelde verantwoordelijkheid.
Mohamed Nabih, projectleider digitale toegankelijkheid bij VNO-NCW/MKB-Nederland: 'Elke stap richting meer toegankelijkheid betekent voor veel mensen met een beperking een grotere zelfstandigheid in functioneren en voor bedrijven het vertegenwoordigen van meer economische waarde.'
Voorbeelden van aanpassingen
De EAA stelt duidelijke eisen aan onder andere e-commerce websites, ticketverkoopplatformen, geldautomaten en klantenservicepunten, maar bijvoorbeeld ook aan streamingsdiensten, televisies, zelfbedieningsterminals en bankdiensten. Aanpassingen waaraan kan worden gedacht zijn onder andere spraakcommando-gestuurde apparaten, beeldschermvergrotingssoftware, het aanpassen van volume en snelheid van audio, of het via hulpsoftware kunnen bedienen van apparaten.