In juli 2016 werd in Nederland het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (kort: VN-verdrag Handicap) van kracht. Gemeenten zijn sindsdien verplicht om een Lokale Inclusie Agenda op te stellen. Op deze pagina vindt u hulpmiddelen en inspiratie om hiermee aan de slag te gaan.

Het projectteam

Uitgelicht: handreiking toegankelijk stemmen

Handreiking van de VNG en de NVVB met informatie over de mogelijkheden om een stemlokaal in te richten voor een specifieke doelgroep. Naast tips en aanbevelingen is er veel aandacht voor praktijkvoorbeelden van gemeenten die zich in hebben gezet om het stemmen toegankelijker te maken.

Handreiking toegankelijk stemmen: tips en voorbeelden (pdf, 722 kB)

We staan ervoor dat:

  • We de uitspraak ‘Niets over ons, zonder ons’ heel serieus nemen. Dus alles wat we zeggen, bedenken en doen, doen we samen met de mensen met een beperking.
  • Iedereen gelijkwaardig is. Dat betekent niet dat iedereen gelijk is, we waarderen de verschillen tussen mensen.
  • Mensen keuzes hebben. Als we zeggen ‘Iedereen doet mee’ betekent dit dat iedereen mee doet voor zover hij dat kan en wil. Juist omdat we rekening houden met de verschillen tussen mensen.

Verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente 2021

De gemeente Stein werd winnaar van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van NL 2021. Lees en bekijk waarom. En lees en bekijk welke 12 gemeenten de halve finale haalden.

Nieuwsbrief Iedereen doet mee!

In deze nieuwsbrief onder andere informatie over het werken aan een lokale inclusie agenda, ervaringsdeskundigheid, een routekaart voor toegankelijke festivals en de handreiking voor toegankelijke verkiezingen.

Zie ook

Bent u benieuwd wat andere partijen dan gemeenten doen op het gebied van het VN-verdrag Handicap? Of werkt u niet bij een gemeente maar wilt u wel aan de slag gaan met het VN-verdrag Handicap? Kijk dan eens op deze pagina's van onze samenwerkingspartners: